Bricasti Design M7 & Lexicon PCM96 – erillislaitteiden vastaisku

|
Image
 

 

Bricasti Design M7 ja Lexicon PCM96 haastavat plug-in-kai'ut kilpaan!

 

Studioiden laiteräkeissä tapasi takavuosina komeilla toinen toistaan hinnakkaampia ja juhlavamman kuuloisia kaikulaitteita, joita katsellessaan asiakas ensin vakuuttui ja sittemmin kuunnellessaan haltioitui. Sittemmin on haltioiduttu plug-in-kaikujen rintamaan ja korkealuokkaiset, mutta suhteellisen arvokkaat erilliset kaikulaitteet ovat jääneet harvinaisiksi tapauksiksi. Nyt niitä tupsahti eteen sitten kaksin kappalein, molemmat vieläpä sinne järeämpään kastiin suunnattuja.

Bricasti Design M7 ja Lexicon PCM96 iskevät tarkalleen määriteltyyn saumaan. Konvoluutiotekniikan yleistyttyä on ollut kyllä suhteellisen yksinkertaista saada käyttöönsä klassisia räkkikaikuja sekä luonnollisia tiloja suoraan audiosoftaan mallinnettuina vajaaseen puoleen hintaan samantasoisiin räkkilaitteisiin verrattuna. Konvoluutiokaikujen ongelmana on kuitenkin suhteellisen pieni muokattavuus ja huima prosessorikuorma. Kevyen luokan räkkilaitteet taas eivät pärjää studion pääkaikuna ja varteenotettavia raskaansarjan malleja on ollut markkinoilla jäljellä vain muutamia. Onneksi erillislaitteiden valmistajat eivät kuitenkaan ole luovuttaneet ja näin minulle tarjoutuikin mahdollisuus tutkia kahta upouutta korkean profiilin kaikulaitetta, joista Bricasti Designin M7 on uusi tuttavuus, Lexiconin PCM-sarjaa ja “numerokaikuja” (224, 300, 480, 960) on tullut käytettyä jonkin verran aiemminkin.

Bricasti Design M7

Muutaman entisen Lexicon-insinöörin perustama Bricasti Design valmistaa tällä hetkellä ainoastaan M7-kaikulaitetta ja M10 -kauko-ohjainta ko. kaiulle. M7 on yhden räkkiunitin laite, jonka suunnittelussa käyttäjä on hyvin otettu huomioon; laitteen käyttöön ei liiemmälti käsikirjaa tarvita. Selkeä, jopa karu kuvaa hyvin laitetta. Vaan eipä se katseltavaksi olekaan tehty, vaan kuunneltavaksi. Ja kyllä se hyvältä kuulostaakin.
M7 on stereokaiku, liitännät ovat balansoituja analogisia ja digitaalisia (digitaali I/O on 24-bittinen, aina 192 kilohertsiin asti). Laitteen numeronmurskausta suorittaa kuusi kaksiytimistä Analog Devices DSP-prosessoria. Näytössä teksti (ja vain teksti, ei grafiikkaa tähän koneeseen!) on punaista mustalla pohjalla, katselukulma on varsin laaja enkä usko, että edes auringonpaisteessa tulee ongelmia saada tekstistä selvää.

 

Oheinen teksti on alkuosa artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 5/2008).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.