Cyber Twin vie Fenderin digitaaliaikakaudelle

|
Image
 

Fender ei uuden Cyber Twininsä yhteydessä halua käyttää mallinnusnimitystä, vaan vapaasti suomennettu iskulause on: Luo, äläkä jäljittele! Niinpä Cyber Twinissä onkin valmistajan mukaan yhdistetty analoginen ja digitaalinen tekniikka täysin uudella tavalla. Tulokseksi on saatu vahvistin, jonka pitäisi todella muuntua kytkentää myöten esikuvakseen eikä vain jäljitellä sointia matemaattisesti. Uudella tekniikalla on nimensäkin, Cybernetic Amp Design eli C.A.D.

 

Cyber Twin on ulkoisestikin yhdistelmä Fenderin perinnettä ja nykyaikaa. Naamataulun oikea puoli näyttöineen ja datapyörineen kertoo heti liitosta digitaalisuuden kanssa. Soundipaikkaa vaihdettaessa motorisoidut potikatkin liikkuvat omatoimisesti muistiin tallennettuja arvoja vastaaviin asentoihin, kuten Yamahan DG-vahvistimissa. Sen verran eroa toteutuksissa on, että Cyber Twinin potikat liikkuvat nopeammin kuin Yamahan ja säätöihin voi tehdä muutoksia vaikka potikka ei olisikaan ehtinyt muistia vastaavaan arvoonsa. Potikkaa kääntäessä parametrin arvo näkyy Cyber Twinin suuressa ja helposti luettavassa näytössä.

Sisuksiltaan Cyber Twin on aivan samanlainen yhdistelmä perinnettä ja tulevaisuutta. Analogisessa etuvahvistimessa on kaksi Groove Tubesin valmistamaa 12AX7WA-putkea, sillä vahvistimen suunnittelijoiden luonnehdinnan mukaan aidon putken dynamiikkaa ja säröytymistä on niin hankalaa mallintaa, että aito kytkentä on edelleen tehokkaampi tapaa saavuttaa päämäärä.

Monet Leo Fenderin aikanaan suunnittelemat säätimet perustuivat mahdollisimman yksinkertaiseen kytkentään ja edullisiin komponentteihin. Paradoksaalista kyllä, Fenderin suunnittelijoiden mukaan näitä sinänsä simppeleitä kytkentöjä on varsin hankalaa muuntaa yksinkertaisiksi DSP-algoritmeiksi, joilla pystyisi realiaikaisesti jäljittelemään esikuvaa. Vasta prosessoritehon kasvu ja DSP-piirien halpeneminen on tehnyt mahdolliseksi monimutkaisten laskukaavojen tehokkaan käytön ja niinpä Cyber Twin onkin ensimmäinen Fenderin vahvistin, jossa äänenvärin säädöt tapahtuvat digitaalisesti. Useimmissa klassikko-Fendereissä äänenväriä muokattiin jo ennen etuvahvistinta. Sensijaan britit suosivat äänenvärin säätimiä etuvahvistimen jälkeen. Ja koska Fender haluaa kattaa molemmat soundimaailmat, on Cyber Twinissä mahdollista sijoittaa digitaalinen äänenvärinsäätö joko ennen putkietusta tai sen jälkeen.

Jutun alussa mainittu kyberneettinen vahvistintoteutus onkin siten yhdistelmä perinteistä putkivahvistusta ja digitaalista signaalinkäsittelyä, mielihalujen mukaisessa järjestyksessä ja esikuvien mukaisella parametroinnilla. Vahvistimessa on 205 muistipaikkaa, joista 85 (Players Lounge) on varattu omille soundikehitelmille. Pysyvään muistiin tallennetuista preseteistä 35 (Your Amp Collection) on keskittynyt jäljittelemään klassikkovahvistimia ja 85:ssä (Custom Shop) on mukana erilaisia efektimahdollisuuksia. Kombon päätevahvistin on teholtaan 130 wattia (2 x 65wattia stereo) ja pihalle ääni pusketaan kahden Celestion G12T-100 -kaiuttimen kautta. Kooltaan värkki on perinteisen Twinin luokkaa, mutta painaa vähemmän.

Oheinen ote on lainaus Jarmo Hynnisen kirjoittamasta testiartikkelista, joka on kokonaisuudessaan luettavissa Riffin numerossa 4/2001. 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

Paluu lehteen