Zoom G1 & B1 – lisäväriä lattiaan

|
Image
 

 

Pienikokoisten digitaalisten multiefektien edelläkävijä Zoom esitteli hiljattain kaksi uutta pedaalia. Kitaralle tarkoitettu Zoom G1 ja bassolle kehitelty B1 lupaavat kummatkin laajan kirjon monipuolisia efektejä, kompaktissa ja edullisessa muodossa.

 

Zoom G1:ssä ja B1:ssä on samanlainen rakenne, sekä fyysisessä mielessä että toimintaperiaatteessa. Metallisen pohjalevyn päälle on asennettu vankan tuntuinen muovikotelo, jonka alareunalla sijaitsee kaksi mustaa hanikkaa. Ne on muotoiltu aika persoonallisesti ja ensireaktio on tarttua niihin kiinni ja kääntää, vaikka kytkimiä ne kyllä ovat. Niillä vaihdetaan efektiohjelmia numeerisesti ylös- tai alaspäin.
Yläreunalla taas on vasemmalla puolella nuppi, jonka avulla laitteen voi komentaa Play- tai Rhythm-tilaan, tai valita editoitavan parametrin päällä olevasta efektiohjelmasta. Oikealla ylhäällä sijaitsevalla nupilla säädetään sitten masterlähdön ja rumpukoneen volyymit, tai valitun parametrin arvoa, vasemman nupin asennosta riippuen.

Kolme painokytkintä ovat rumpukoneen start/stop-nappi, Store-nappi (oman ohjelman tallennus) sekä Bank Up/Tap -nappi. Play-tilassa Bank Up/Tap toimii niin, että jokaisen painalluksen kautta ohjelmat hyppäävät kymmenen numeroa eteenpäin, Rhythm-tilassa tämä nappi säätää rumpukoneen nopeutta ja editoinnin yhteydessä voi käyttää Bank Up/Tap -napia muutamien efektiparametrien (esim. flangerin nopeus tai delay-aika) säätämiseen.
Takapaneelissa sijaitsevat kitaralle (tai bassolle) tarkoitettu monotulo, stereolähtö (johon voi tarvittaessa myös kytkeä luurit) ja Control In -nimikkeellä merkattu 6,3 mm liitin. Control In -jakkiin voi kytkeä joko jalkakytkimen tai ekspressio-pedaalin. Kun käytetään jalkakytkintä se toimii Play-tilassa niin, että ohjelmat hyppäävät kymmenen numeroa eteenpäin (Bank Up), ja Rhythm-tilassa tap tempo -napin tavoin. Kun Control In -jakkiin liitetään ekspressio-pedaali, voidaan sitä käyttää volyymi- tai wah-wah -pedaalin tavoin tai kontrolloida soiton aikana lennossa jonkun tietyn parametrin efektin sisällä – esimerkkejä voisivat olla vaikkapa särön gain, pitch bendin korkeus, flangerin nopeus tai kaiun pituus.

Tässä kohden voisin mainita, että molemmista rasioista on saatavilla myös hiukan kalliimpi X-päätteellä nimikoitu versio, johon kuuluu valmiiksi ekspressio-pedaali. Muilta osin G1-X ja BX-1 ovat samanlaisia kuin nyt testatut mallit.

 

Teksti: Martin Berka, Kuvat: Tommi Posa

 

 

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 2/2007).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.