Audient iD22 – ensiluokkainen USB-interface

|
Image

Ensimmäisen polven USB-litäntää ei aikoinaan pidetty riittävän nopeana, vakaana ja luotettavana audiotyöhön. USB 2.0 -standardi muutti asian ja nykyisin nimekkäiltä valmistajilta löytyy ammattilaisillekin tarkoitettuja USB-sovittimia.

Pikkustudiossa tai omassa työpisteessä ei useinkaan tarvita jatkuvasti monia mikrofoniliitäntöjä äänitykseen, kun pääosin tallennetaan muutamaa raitaa kerrallaan. Audiolaadun tulisi olla silloinkin korkeatasoista ja monia ison perinnestudion työkalujakin olisi mukava käyttää. Kunnon monitorointi äänittäjälle ja omaa osuuttaan suorittavalle muusikolle tai laulajalle on perusvaatimus. Helposti käytettävä talk back -komento puolestaan edellytys sujuvalle kommunikaatiolle silloin, kun ollaan eri huoneissa. Ja miksausvaiheessa mahdollisuus vaihdella kahden eri kaiutinparin välillä on sekin oleellinen seikka.

Audient iD22 tarjoaa kaikki edellä mainitut ominaisuudet. Sen mikrofonivahvistimet juontavat juurensa APS-sarjan analogimikseristä, ja A/D-muunnoksissa hyödynnetään valmistajan viimeisintä osaamista. Kumpikin analogitulo sopii myös linjasignaalille ja kakkoskanavaa täydentää instrumenttiliitäntä. Molemmissa tulokanavissa on linjatason analogiset insertit ulkolaitakalustoa varten. Inserttien paluut toimivat myös linjatuloina, joista pääsee suoraan A/D-muuntimille.

Image

 

Komentomikrofonille ei ole omaa liitäntäänsä, mutta jompi kumpi analogikanavista tai mikä tahansa Adat-väylän kautta toimivista digitaalituloista 1–8 voidaan valjastaa siihen toimeen. Komentomikrofonin päälle/pois-kytkentään voi määritellä jonkin iD22:n kansilevyn funktionäppäimistä ja automatiikka huolehtii samalla myös kaiutinkuuntelun vaimennuksesta aina kun komentolinja avataan artistin ohjeistamista varten.

Samaan tapaan jonkun funktionäppäimen voi määritellä kaiutinvalinnaksi, joka ohjaa kuuntelun 3–4-lähtöön ja vaientaa samalla pääkuunteluun oletusarvoisesti käytettävän 1–2-lähdön.

 

Rautaa hallitaan ohjelmalla

Audient on monen muun valmistajan tapaan jakanut laitteen hallinnan kahteen osaan. Perustyöskentely tapahtuu iD22:n kansilevyn kytkimillä ja säätimillä. Analogisten tulokanavien ja tietokoneelta palaavien stereokanavien miksaukseen on oma mik-se-ri-ohjel-man-sa, jonka system-lohkosta löytyvät myös signaaleiden reititykset. System-lohkoon on sijoitettu myös mm. tasonsäätimet, joilla säädetään kaiutinkuuntelun vaimennuksen määrä talk back -mikrofonin käytön varalle, sekä vaihtoehtoisen kaiutinparin ja pääparin keskinäinen voimakkuustaso.

 

Image

Kuuntelumiksaus ja yleisasetukset hoidetaan erittäin selkeällä iD22-ohjelmalla. Sen ikkuna ei varsinaisesti skaalaudu, mutta tarpeettomia lohkoja voi klikata näkymättömiin, jolloin ohjelma ei vie ruudulta kohtuuttomasti tilaa.

Näytetaajuuden valintaa ei iD22:n oman mikseriohjelman system-asetuksista löydy, vaan hiukan yllättäen asia täytyy käydä valitsemassa Macin apuohjelmat-kansiosta löytyvästä Ääni- ja MIDI-asetukset -aplikaatiosta. Hoituuhan se niinkin, kunhan asian ensin käyttöoppaasta löytää.

Itsessään mainittu manuaali on kyllä selkeä ja systemaattinen, mutta fyysistä opasvihkoa ei paketissa ollut vaan ohjeet löytyvät Audientin sivustolta A5-kokoon taitetussa pdf-muodossa. Oppaan lukeminen kannettavan tietokoneen pieneltä näytöltä on hieman konstikasta ja tulostus A4-arkillekin vaatii vähän kikkailua, että teksti ja erityisesti kaaviot piirtyvät luettavan kokoisina.

Ratkaisu on silti perusteltu, sillä ohjelmat laitteen ympärillä muuttuvat kaiken aikaa ja pdf-opas on helppo pitää ajan tasalla. Asia korostuu senkin vuoksi, että oppaassa on myös yksityiskohtaiset selostukset asetuksista Pro Tools-, Logic Pro- ja Cubase/Nuendo-ympäristöihin.

Efektituotantoon tarkoitettua omaa DSP-moottoria Au-dient ei tarjoa. Tallennettavan raidan kuuntelu kuivana hoituu olemattoman lyhyellä latenssilla iD22-mikseriohjelman kautta, mutta kaiun tapaiset tehosteet kuuntelun suloksi on poimittava tallennukseen käytettävästä audio-ohjelmasta.

 

Konstailematta syntyy kelpoa

Audient iD22 on mainio tuote. Ulkoinen olemus on jämerä, kytkinten ja säätimien tuntuma herättää luotamusta ja kotelo on kyllin raskas pysyäkseen tanakasti sijoillaan työpöydällä. Kaikki toiminnot niin rauta- kuin ohjelmapuolellakin on toteutettu selkeästi ja helposti hallittavina.

Talk back -valmius ja mahdollisuus vaihdella kuuntelua kätevästi kahden kaiutinparin välillä tuovat ison studion tuntua. Toinen erillinen, omalla tasonsäädöllään ja kuuntelumiksauksellaan varustettu kuulokeliitäntä olisi antanut vielä yhden vahvan lisäargumentin laitteen puolesta, mutta hintaan suhteutettuna ominaisuuksia on kyllä nytkin roimasti.

Audiolaadultaan iD22 on tip top ja se istuu ammattilaisen matkasettiin tai pysyvän työpisteen perusyksiköksi kuin nakutettu. Optisen digitaaliväylän avulla tulokanavien määrä kasvaa kymmeneen, joten sopivalla lisäpalikalla saa hoidettua hieman isommankin session mikityksen kätevästi silloin, kun sellainen eteen osuu.

 

Audient iD22

USB-väylään kytkettävä audio interface Macille

• kaksi analogista tuloa
• kuusi analogista lähtöä
• optinen digitaalitulo sekä -lähtö, S/P DIF tai Adat

Mikrofoni/linjatulot:
• +48 V phantom kytkimellä
• maksimivahvistus 60 dB
• -10 dB:n vaimennus kytkimellä
• napaisuuden kääntö kytkimellä
• bassovaimennus, <100 Hz, 12 dB / oktaavi
• kakkoskanavassa erikseen instrumenttisovitus

Hinta: 595 euroa

Lisätiedot: Bright Sales & Installation

 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin numerossa 1/2014. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa. Pontimena uusintajulkaisulle oli iD-sarjan laajennus uudella iD4-mallilla, jonka tuoteuutisen löydät tämän linkin kautta (aukeaa uuteen ikkunaan).

Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä voit lukea tästä.