Cube Lite & Cube Jam – jamittelua esikuvien kanssa

|
Image

Kitaravahvistin, harjoituskumppani, äänentoistolaite – kaikki samassa paketissa.

Sellaisenaan Cube Lite on ihan mainio pikkuvahvistin kotiharjoitteluun. Puhtaan soinnin vaihtoehdoksi on kevyesti muroutuva ja rankasti ruvelle menevä särökanava, jokainen näistä gain-ja volume-hanikoiden yhteispelillä sekä tehokkailla äänenvärin säätimillä ja maukkailla efekteillä muokattavissa.

Image


Kun Cube Liten kytkee välikaapelilla iPadin tai iPhonen kuulokeliitäntään, aukeaa kokonainen uusi maailma. Ilmeisin sovellus on soitto Cube Jam -ohjelman avustuksella, eikä se lainkaan hassumpaa olekaan.

Idoleiden komppaamana

Aplikaatio on ilmainen ja erittäin simppeli. Se osaa soittaa iKojeeseen ladattuja musiikkikappaleita, hidastaa tai nopeuttaa vauhtia, ja muuttaa virettäkin kuuden puolisävelaskeleen verran suuntaansa. Jos harjoitustaustaksi valitun kappaleen alkuperäinen solisti häiritsee, hipaisu Center Cancel -kuvakkeeseen tuuppaa häirikön kulisseihin vaikka kaiku jääkin yleensä vähän pölisemään.

Image

Oman soiton voi äänittää taustan rinnalle ja Mix Down -kuvakkeella ne sulautuvat yhteen kokonaan uudeksi äänitiedostoksi.
Cube Lite palvelee myös kitaraliityntänä muihin ohjelmiin, esimerkiksi Garagebandiin – Fenderin AmpliTube-ohjelma toimi jopa häiriöttömämmin kuin varsinaisella iRig-sovitteella soitettuna. Kytkentä kuulokeliitäntään on kuitenkin herkempi ulkoisille häiriöille kuin iPadin tai iPhonen dataliittimen kautta hoidettavat yhteydet.
Hännän huipuksi Cube Lite sopii myös ihan tavalliseen musiikin kuunteluun silloin, kun ei itse soita.

Koukussa ollaan

Olen aina tykännyt jamittelusta omien suosikkilevyjen kanssa ja Cube Liten sekä aplikaation kanssa se maittoi vieläkin paremmin. Parhaiten viihdyin vahvistimen puhtaalla kanavalla, joko mellevän choruksen tai lämminsointisen kaiun höystämänä.
Crunch on perussävyltään miellyttävän lempeä, mutta tasapainoilu puhtaan ja säröisen reunamilla ei oikein onnistunut. Sointi säröytyy hiljaisillakin pikkauksilla eikä myöskään siistiydy pitkään soivien sävelten hiipuessa. Läpikotaisin räyskä Extreme-kanava oli sitten taas jo lajissaan varsin inspiroiva tapaus.
App Storen oma haku ei jostain syystä osannut kaivaa Cube Jam -ohjelmaa esiin, mutta verkkoselaimen hakutoiminnalla se kuitenkin löytyi ja sen jälkeen asennus kävi näpsästi. Ohjelman varsinainen käyttö on helppoa, mutta tiedostojen hallinta hiukan työlästä – omalla soitolla täydennettyjä kappaleita ei pääse suoraan ohjelmassa nimikoimaan, eivätkä pitkien kappaleiden nimet mahdu kokonaisina näytölle.
Materiaalista riippuen yli 20 prosentin muutos toistonopeudessa saattaa vääristä ääntä jo aika pahasti, samoin vireen muutos kokosävelaskelta enemmän. Kitaristia ajatellen puolikin sävelaskelta on usein juuri riittävästi, että pääsee eroon kohtuuttoman hankalasti sormitettavista sointuotteista.
Yllättäen kaikkein antoisin ominaisuus harjoittelun kannalta oli A/B-kuvakkeella hoidettava luuppaus: musiikin soidessa ensimmäinen painallus merkkaa kerrattavan pätkän alkupisteen, ja toinen painallus loppukohdan. Sen jälkeen ohjelma kelaa samaa pätkää katkotta ja uupumatta. Jos naputtelee tarkasti, edes tempo ei nytkähdä luupin taitekohdassa. Erittäin mainio juttu silloin, kun jotakin asiaa haluaa jauhaa sormenpäihin tai kokeilla yhä uudestaan mitä johonkin kappaleen kohtaan tai sointuun oikeastaan haluaisi ja voisi soittaa.
Cube Lite on hauska ja yllättävän monipuolinen laite. Hintaa sillä ei valtavasti ole, joten investoinnin suhde hupiin on enemmän kuin passeli. Eikä musta ole pakollinen väri, Roland valmistaa mallia myös valko-ja punapintaisena.

 

Roland Cube Lite & Cube Jam

Harjoitusvahvistin + jamitteluohjelma
 

Lisätiedot: Roland Suomi
 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin numerossa 5/2013 ja samantyyppisiä laitteiden ja soittimien käyttötestejä julkaistaan jokaisessa Riffissä. 

Nyt uudelleen julkaistu Cube Lite -testi on edelleen ajankohtainen kahdesta syystä: 
1) Tuote on edelleen kurantti ja myynnissä.
2) Saimme Rolandilta lahjoituksena yhden Cube Liten palkinnoksi Riffin lukijakyselyyn osallistuvien kesken arvottavaksi. Kyselyyn pääset osallistumaan tästä, ja saman linkin kautta näet myös mitä muita huikeita palkintoja olemme saaneet arvottaviksi.
 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.