Shure GLX-D6 – langattomasti pedaalilautaan

|
Image

Kukapa ei haluaisi eroon jaloissa kiemurtelevista johdoista, joiden tallominen tympii vaikkei olisi varsinaisesti edes kompastumaisillaan.
Shuren digitaalinen langaton on lupaus vapaudesta ja kuin bonuksena tulee mukaan viritysmittari.


Pedaalimallinen vastaanotin on kitarakäytössä prikulleen oikea valinta. Kitaristi etääntyy harvoin kovin kauas soundirysästään ja niinpä häiriöttömälle yhteydelle on hyvät luontaiset edellytykset. Varmistuksen GLX-D hoitaa sähköisesti: järjestelmä tarkkailee radioavaruutta koko ajan ja seuloo esiin kolme parasta taajuutta. Sen pohjalta systeemi vaihtaa lennossa varataajuudelle, jos alkuperäinen taajuus vaikuttaa epäluotettavalta. Tämä taito onkin tervetullut, sillä laite viestii lupavapaalla 2,4 GHz:n alueella, jota kuormittavat niin wifi-verkot kuin langattomat kuulokkeetkin, kameroiden kauko-ohjaimet ynnä muut arvaamattomat häiriötekijät.
Valmistaja lupaa suoraan neljän järjestelmän toimivan samanaikaisesti. Hyvissä oloissa saavutetaan jopa kahdeksan erillistä viestintäyhteyttä yhtä aikaa, mutta silloin ei enää riitä hätävaraksi varmistustaajuuksia vaan mennään yhden kortin varassa kullakin kanavalla.
Lähetin toimii paketin mukana tulevalla akulla ja sen voi ladata USB:n kautta tai mukana toimitettavalla verkkolaitteella. Täydellä latauksella toimintaaikaa luvataan 16 tuntia ja pedaalin näyttö ilmaisee jäljellä olevan soittoajan 12 tunnista alaspäin monen välietapin kautta.
Systeemin laitto toimintakuntoon käy helposti, käytännössä on muistettava muutama operaatio ja loppu sujuu kytke ja soita -periaatteella.

Viritä ensin, soita sitten

Kromaattinen viritysmittari toimii vakaasti ja valita voi viisarinäytön tai strobon, kummatkin selkeitä lukea. Referenssitaajuutta voi säätää 432–447 Hz:n haarukassa (oletusarvo A = 440 Hz) ja poikkeukselliset viretasot on huomioitu myös puolisävelaskeleen portaikolla, jossa standardivireestä pääsee viisi pykälää ylöspäin tai kuusi alas.

Image


Viritysmittaria varten signaali haaroitetaan vastaanottimen sisällä, joten virettä voi tarkkailla myös soiton aikana. Jos haluaa, niin varsinaisen virityksen ajaksi audioyhteyden saa myös tykkänään mykäksi.

Nyt on luksusta

En käy keikoilla ja vaikka kävisin, ei lavaliikehdintä olisi erityisen eläväistä eikä vaatisi langattomuutta onnistuakseen. Kokemukset GLX-D6:n käytöstä oman studion rajallisissa neliöissä olivat silti niin positiivisia, että tällaisen systeemin hankinta alkoi houkuttaa jo pelkän sessiomukavuuden vuoksi. Radioyhteys pelasi moitteetta ja lähetys kantoi luotettavasti jopa huoneesta toiseen. Erittäin miellyttävää olikin päästä kitaran kanssa pistäytymään tarkkaamosta soittohuoneen puolelle vahvistinta säätämään ilman, että mennen tullen tarvitsi huolehtia johdosta ja sen mahdollisesta takertumisesta milloin mihinkin. Arvelen, että keikkailevalle kitaristille GLX-D6 tarjonnee vielä suurempia ilon aiheita.
Soittotuntuma oli erinomainen, ja jos jotain eroa piuhan kanssa soittamiseen on, niin se on niin vähäistä että sormet mukautuvat tilanteeseen asiaa tiedostamatta.


Shure GLX-D6

Langaton lähetin/vastaanotin kitarakäyttöön
• kitarahihnaan klipsillä kiinnitettävä lähetin
• pedaalimallinen vastaanotin/viritysmittari
• toiminta lupavapaalla 2,4 GHz:n taajuusalueella
• hinta: 499 €

Lisätiedot: Noretron Audio
 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin numerossa 1/2014 ja samantyyppisiä laitteiden ja soittimien käyttötestejä julkaistaan jokaisessa Riffissä.
Nyt uudelleen julkaistu Shure-testi on edelleen ajankohtainen kahdesta syystä:
1) Tuote tuotiin markkinoille alkuvuodesta, ja se on edelleen kurantti ja myynnissä.
2) Saimme maahantuojalta juuri lahjoituksena yhden GLX-D6-setin palkinnoksi Riffin lukijakyselyyn osallistuvien kesken arvottavaksi. Kyselyyn pääset osallistumaan tästä, ja saman linkin kautta näet myös mitä muita huikeita palkintoja olemme saaneet arvottaviksi.
 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.