Jan-Olof Strandberg & Armand Sabal-Lecco Project: Live In Finland

Image

Kamerunilaislähtöinen basisti Armand Sabal-Lecco vieraili Suomessa vuosi sitten ja hänen kuulumisiaan ennen esiintymistä Espoon Sellosalilla yhdessä Strandberg Projectin kanssa julkaistiin Riffissä 3/14. Tuolloin en päässyt näkemään illan keikkaa, mutta lohtua tulee nyt tältä taltioinnilta kaikille, joilta tuo railakas bassovetoinen iltama jäi väliin. Ja tietysti paikalla olleille, joiden kertoman mukaan meno oli vauhdikasta, ja kuulisipa sen vielä uudestaan.

Levyn nimi on Live In Finland, joskaan liveltä se ei aina tunnu – yleisön reaktiot kappaleiden aikana ja niiden välissä on useimmiten miksattu hyvin hiljaisiksi ja bändisoundi muuttuu yleisön äänien kuuluessa. Tekijöiden mukaan studiossa ei ole paikattu soittoa, vain lisätty joitakin kitararaitoja.

Kappaleet ovat kaikki sävellettyjä, mutta niiden rakenteet antavat mahdollisuuden kokeiluun ja irrotteluun ja sitäpä porukka [Sabal-Leccon lisäksi Strandberg, basso; Jartsa Karvonen, rummut; Sami Virtanen, kitara; Jukka Gustavson, koskettimet] tekeekin: annetaan mennä vaikka toistakymmentä minuuttia, kun hyvältä tuntuu.

Puppe Strandberg kertoo:
- Se mikä ehkä eniten hämmästytti ja samalla innosti oli, että Armandin ja omat soittosuoritukseni ovat harmoniassa ja tukevat sekä innostavat toisiaan. Oli tosi mukavaa ja rentouttavaa soittaa hänen kanssaan. Virtuositeetistaan huolimatta hän ei tuonut väkisin mitään likkejä tai väkinäistä konserttiin, vaan kaikki tapahtui musiikin ja vuorovaikutuksen ehdoilla - musiikkia ja hauskanpitoa samassa paketissa. Yritimme saada uusia näkemyksiä Armandin afrikkalaiseen perinteeseen ja hän toi uusia asioita meidän musiikkiin. Pyrimme tekemään luonnollista ”uutta” musiikkia.     
- Kumma kyllä, useat soolot tulivat spontaanisti eikä niitä ei aina edes suunniteltu etukäteen. Välillä jaettiin sooloja, Armand antoi joskus oman soolopaikan minulle ja liittyi sitten itse mukaan…

Biisien joukossa on kaksi helmeä Sabal-Leccon soololevyltä Positive Army: Gizga ja Couscous Clan. Molemmat on venytetty yli tuplapituuteen studioversioista kun kerran soitettavaa löytyy. Sooloiluvuoro kiertää bändissä, välillä heitetään rennommin funkaava suvantokohta ja loppuun löydetään vielä ylimääräinen intensiivinen lisävaihde.

Kotimaiset kappaleet ovat tuttuja Strandbergin bändin aikaisemmilta levyiltä, mutta niidenkin tulkinta tuntuu muuttuvan kerrasta toiseen. Fuusiohenkinen Two Sisters saa nyt rämäkän ja perkussiivisen introkompin Sabal-Leccolta, minkä jälkeen Strandberg pääsee vauhtiin nauhattoman basson kanssa. Lopetusbiisi Behind the Curtains käsitellään nättinä balladina, mutta olisihan loppuun voinut jonkin riehakkaamman laittaa.

Levy tarjoaa bassoa tuhdin annoksen sekä melodiasoittimena että kahden etevän käsittelijän sooloissa. Vaikkei vierailijan kanssa juuri ehditty treenejä pitää, kokeneilla soittajilla on kyky purkittaa live vaikka saman tien.
Strandberg toteaakin:
- Olin erittäin tyytyväinen koko ryhmän suoritukseen ja lopputulokseen. Jartsa Karvosen lähes huojumaton soitto mahdollisti livelevyn julkaisun. Levy ei ole täydellinen mutta mielestäni kemiat toimivat hyvin yhteen.

Jan-Olof Strandberg & Armand Sabal-Lecco Project: Live In Finland (Seacrest, 2015)