Spiralism: Chakras – tummasävyinen debyytti

Image

Spiralisimin debyyttialbumilla psykedeeliset äänimaisemat yhdistyvät doom-metallin ja raskaan progressiivisen rockin elementteihin. Aineksista kehittyy kokonaisuus, jota on vaikea kategorioida mihinkään tiettyyn kansioon.

Levyllä syntetisaattoreiden ja kirkkaiden delay-kitaroiden osuudet yhdistyvät raskaisiin fuzz-riffeihin sekä lauluun, joka myös seilaa kirkkaan tulkinnan ja raskaan huudon välillä.
– Luomme uutta spontaanisti kehittääksemme omaa musiikkiamme. Kaikki lähtee riffistä ja päättyy biisiksi, ei siinä sen ihmeempiä tarvitse miettiä, kuvailee Riku Kuukka, yhtyeen kitaristi-laulaja Spiralismin toimintamallia levyn saatekirjeellä, ja kutakuinkin siltä se myös kuulostaa.

Aloitusraidan syntetisaattori-intro alkaa soida ja edessä on 12-minuuttinen raskassävytteinen ja aaltoileva matka jonnekkin toisaalle. Ja matka jatkuu vielä kuuden, pituudeltaan keskimäärin seitsenminuuttisen kappaleen verran. 
Parhaiten esiin nousevat kappaleet ''The Fool'' ja ''Passages of Nuit'', joista ensimmäinen on instrumentaalinen tunnelmakatselmus puolimatkan krouvissa ja jälkimmäinen matkan päätökseen saattava progressiivisuuden ruumiillistuma. Se, missä levyllä on onnistuttu mainiosti, on kappaleiden hallinta. Kaikista raskaimman kaaoksenkin keskellä, pystyy yhtye pitämään soiton hallinnassa siten, että musiikki ja sen viesti pysyvät kaiken keskiössä.

Toisaalta levyä kuunnellessa jää ajoittain kaipaamaan musiikkiin vielä yhtä ulottuvuutta syvemmälle sinne jonnekkin. Olkoon se sitten vielä monipuolisempaa kappaleiden instrumentaatiota tai sovituksellisia nyansseja, mutta sen viimeisen askeleen kaipuun tunne on toisinaan mieleen juolahtava tosiasia. Myös kappaleiden monitulkintaiset lyriikat, joihin todella on panostettu jäävät ajoittain musiikin varjoon, eivätkä näin löydä täydellistä harmoniaa kokonaisuudessa.

Chakras on valkoisen miehen psykedelinen messu okkultismilla leikittelevään maailmaan. Pienistä puutteistaan huolimatta se ottaa kuulijansa mukaan heti ensitahdeista lähtien ja pitää otteessaan aina päätökseen saakka.
Spiralisimin jatkaessa Chakrasin viittoittamalla tiellä, on tulevaisuudessa lupa odottaa bändiltä vielä vahvempia musiikillisia elämyksiä raskaantulkintaisissa mielen- ja sielunmaisemissa, sillä debyyttialbumi on hyvä osoitus bändin luovasta potentiaalista.  

Spiralism: Chakras (Inverse Records, 2014)

Jatkopolut:
• Chakras levykauppa Äxässä
• Chackras Bandcampissa