Warren Haynes feat. Railroad Earth: ”Ashes and Dust”

Image

Kitaristi-laulaja Warren Haynesin tekemiset ovat jääneet itselleni hieman etäisiksi, vaikka toki tiedostankin Gov´t Mule –yhtyeen kulttisuosion sekä miehen taustan Allman Brothersien monivuotisena kitaristina.

Ashes and Dust on hiukka erilainen Haynes-levy, sillä meininki on hyvin folkmaista. Kyse onkin lähinnä kappaleista, jotka eivät ole tyyliltään sopineet hänen aikaisemmille levyilleen. Tietysti Americana-yhtye Railroad Earthin läsnäolo levyn ”housebändinä” vaikuttaa fiilikseen paljon, mutta monet kappaleista todella ovat sävellyksinä ei-rockmaisia.

Haynesin sävelkynä on kaiken kaikkiaan ollut hyvässä terässä näitä kappaleita tehdessä, sillä mistään jämämateriaalista ei ole kyse. Tunnelmat vaihtelevat lyyrisestä folkrockista (”Blue Maiden´s Tale”) mollivetoiseen rhythm´n´bluesiin (”Stranded in Self-Pity”), ja toki myös rockmaisempiin vetoihin. Myös ”New Year´s Eve´n” kaltaiset folk-country –slovarit toimivat varsin hyvin.

Ainoa pikku miinus on mielestäni levyn pituus. Vaikka kappaleet ovatkin onnistuneita, niitä on 13  ja aika iso osa keskitempoisia ja melko pitkiä; levyn kuunteleminen alusta loppuun yhdeltä istumalta tuntui vähän raskaalta. Mutta muuten Haynesin ja Railroad Earthin liitto osoittautuu tällä levyllä toimivaksi; akustiset soittimet soivat komeasti, eritoten Tim Carbonen viulu, ja tietysti monessa kappaleessa Warren Haynesin slide-kitarointi on kirsikka kakun päällä.

Warren Haynes feat. Railroad Earth: Ashes and Dust (Provogue, 2015)