G Livelab – elävän musiikin asialla

|
Image

Helsingin elävän musiikin keikkakartta laajeni elokuussa kun uusi klubi G Livelab avasi ovensa Pienen Roobertinkadun ja Yrjönkadun kulmassa. Noin 150 asiakaspaikkaa sisällään pitävä, tilanteen mukaan muuntuva esitystila on suunniteltu ensisijaisesti kokonaisvaltaisen musiikkielämyksen ehdoilla ja luvassa on huipputason esiintyjiä eri musikiinlajeissa.

Ensimmäinen yleisölle avoin keikka G Livelabissa nähtiin torstaina 4.8. kun Tuomo & Markus juhlistivat loppuunmyydyllä klubilla levynjulkaisuaan.

Image

Muihin syyskauden varmistuneisiin esiintyjiin kuuluvat amerikkalaiset jazztähdet Vijay Lyer Trio ja Marcus Strickland's Twi-Life, 30-vuotisjuhlaansa juhliva australialainen avantgarde-trio The Necks, sekä pianisti Iiro Rantalan kanssa kolmen illan aikana esiintyvät ACT Musicin artistit Cecilie Norby, Victoria Tolstoy, Marius Neset, Lars Danielsson ja Ulf Wakenius. Yhdysvaltalainen The Posies -legenda Ken Stringfellow esiintyy suomalaisen yhtyeen kanssa ja klassisen musiikin tähdet romanialaisviulisti Andrei Ionita ja japanilaispianisti Naoko Sonoda valtaavat G Livelabin lavan duoesiintymisensä merkeissä.

Muita jo varmistuneita esiintyjiä ovat Jaakko Aukusti, Samae Koskinen, Color Dolor, Frigg, Laura Moisio, Mirel Wagner, Dalindèo, At The Hollow, Aki Rissanen Trio, Särre&Zenger&Tölölab, Avanti!, Töölön ketterä, Pekko Käppi & K:H:H:L, SUN Trio, FiBO Players & Kudsi Erguner, Aili Ikonen, Death Hawks, Hanna Paulsberg Concept ja koko perheen brunssitapahtumassa esiintyvä Mimmit.

Suosittu Klasariklubi jatkaa toimintaansa Livelabissa ja sen ensimmäisiin kiinnityksiin lukeutuvat Panu Savolainen & Atte Kilpeläinen. Lisäksi luvassa on yhteistyöiltoja eri tapahtumien kanssa, joista vierailunsa tähän mennessä ovat varmistaneet Helsingin juhlaviikot ja Etnosoi!-festivaali. Jatkossa suunnitteilla on tuoda G Livelabin ohjelmistoon musiikin ohella myös mm. kirjallisuutta ja ruokakulttuuritapahtumia.

G Livelabin on suunnitellut arkkitehti Marco Casagrande, joka kuvailee tilaa seuraavasti: "G Livelabissa on käytetty kaupungissa tavanomaisia rakennusmateriaaleja: tiiltä, betonia, asfalttia, lasia, kuparia, terästä, nahkaa, keramiikkaa ja kasveja. Materiaalejakin tärkeämpiä ovat niitä soittavat käsityöläiset: pläkkärit, lasimiehet, puutarhurit, nahkurit, hitsaajat, muurarit, laatoittajat, timpurit ja hanslankarit. Ravintola on kudottu pala palalta kasaan käsityönä ja kudos on neuvoteltu yhdessä käsityöläisten kanssa. Tutut asiat käyttäytyvät hieman toisin; materiaalit, kaupungin molekyylit, uivat ajan pinnan tuolla puolen, kuten alati uudelleen järjestäytyvät nuotit ja rytmit. Tila on moniulotteinen, moniaikainen ja moniaistillinen."

G Livelabia hallinnoi uusi osakeyhtiö Livelaboratorio Oy, jonka toimitusjohtajana toimii Tanja Douglass ja omistajana Muusikkojen liitto. Livelabin hallitukseen kuuluu joukko kotimaisen musiikkikentän vaikuttajia.

Hallituksen muodostavat Ahti Vänttinen (pj), Markus Nordenstreng, Jukka Perko, Maija Vilkkumaa, Minna Pensola, Matti Lappalainen ja Matti Nives.

Nives johtaa Livelabin ohjelmaryhmää, johon hallituksesta kuuluvat lisäksi Pensola ja Nordenstreng.

Livelabin tuottajana toimii Katariina Uusitupa, teknisenä tuottajana Kimmo Antikainen ja ravintolapäällikkönä Timi Rytsy.

"Pitkän valmistelutyön jälkeen on kutkuttavaa päästä esittelemään G Livelab myös yleisölle", Tanja Douglass sanoo. "Toivomme, että klubi ottaa paikkansa Helsingin kulttuurikentällä sen nykyistä tarjontaa laajentaen. G Livelab on kohtaamispaikka, jossa monipuolinen laadukas musiikki löytää yleisönsä esitystä tukevassa ympäristössä. Lähtökohtamme on, että kullekin esitykselle pitää antaa puitteet onnistua parhaimmalla mahdollisella tavalla. Tätä ideologiaa toteutetaan moneen taipuvan viihtyisän klubitilan kautta."

G Livelab tarjoaa yleisölle jo avajaiskaudellaan huikean ohjelmiston, esiintyjille se antaa puolestaan estradin ohessa myös puitteet keikkatallenteen, webcast- tai TV-lähetyksen tekoon.

G Livelabin ”mediakäyttöliittymä” onkin vertaansa vailla kameroineen, videomatriiseineen ja näyttöjärjestelmineen. Eläviin esityksiin voidaan liittää neljän etäohjattavan kiinteän kameran sekä käsikameroiden varassa toimiva suoratoistopalvelu, jolla esiintyjä voi tarjota keikkansa esimerkiksi niille faneilleen, jotka eivät pääse paikalle tai mahdu sisään.

Kuvan ja äänen suunnittelussa on otettu huomioon myös tv- ja radiointitarpeet splitteriratkaisuja myöten. Esimerkiksi Yle pystyy liittymään talon ääni- ja kuvajärjestelmiin omalla ulkotuotantokalustollaan.

– Ylellä on suuri halukkuus olla hankkeessa mukana. Pahin hidaste saattaa olla klubin sijainti: katu taitaa olla niin ahdas ettemme oikein saa parkkiin television UT-autoa, Ylen äänisuunnittelija Jyrki ”Speedy” Saarinen sanoo.

Koko varmistunut ohjelma syksylle ja keikkojen tarkemmat tiedot G Livelabin verkkosivuilta.

Edit: Televisio- ja webcasting-lähetyksiä koskeva osuus on lisätty uutiseen 1.9.2016 

Tommi Saarelan toimittaman artikkelin G LIvelabin teknisestä toteutuksesta ja akustiikkasuunnittelusta voit lukea Riffin printtinumerosta 4/2016.

Riffiä myyvät Lehtipisteet sekä luonnollisestikin hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.