Kitarakatsaus Tampereella

|
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
 

Kesäkuun puolivälissä osana Tampere Guitar Festivalia järjestetty Guitar Show vaikutti näytteilleasettajien suhteen asialliselta, sillä Tampere-talon tapahtumassa tuotteitaan esittelivät monet suomalaiset soitin- ja vahvistinrakentajat, ja olipa joukossa parin kitaraliikkeenkin edustus.

Yleisöä vain tuntui olevan liikkeellä harvakseltaan, joten herää kysymys, että riittääkö Suomessa tilausta tällaiselle? Kysytään sitä Guitar Festivalin järjestäjältä Tomi Tolvaselta.
- Näytteilleasettajien puolesta näyttää oikein hyvältä, mutta järjestäjän paine on tietysti saada paikalle sitä yleisöäkin. Tavoitteena olisi tehdä Guitar Showsta vuosittainen tapahtuma Suomeen, mutta jos yleisöä ei löydy tarpeeksi, niin eihän siinä sitten ole oikein mitään järkeä. Ehkä kysymys oli ajankohdasta, kun festivaalipäivät sattuivat tällä kertaa keskellä viikkoa. Ensi vuonna meidän päätapahtumamme Tampere-talolla on perjantaina ja lauantaina, joten se lienee otollisempi ajankohta saada yleisöä myös tähän tapahtumaan.

Guitar Show on osa Tampere Guitar Festivalia, jossa näkyy ja kuuluu hyvin pitkälti Tolvasen kädenjälki. Tapahtuma käsittää sekä työpajoja että konsertteja Tampereen seudulla, joskin lähinnä klassisen kitaransoiton genressä.

Onko festivaalia tarkoitus laajentaa tapahtumaa esimerkiksi teräskielisen akustisen kitaran suuntaan tulevaisuudessa?                
- Onhan meillä toki ollut viitteitä siihen suuntaan, esimerkiksi John Etheridge tai Petteri Sariola viime vuonna. Ohjelmistosta ehkä 20-30 prosenttia on muuta kuin klassista kitaransoittoa. Toisaalta en ole halunnut lähteäkään mainstream-linjalle, vaan olen halunnut tukea marginaalimusiikkia, mihin kyllä luen myös fingerstylen, jazzin ja lattarimusiikin.

Tolvasen visioissa siintääkin idea luoda festivaalille rinnakkainen ohjelmisto, joka käsittäisi juuri muuta kuin klassista kitaransoittoa.                   
- Esimerkiksi Andy McKeen haluaisin ehdottomasti kutsua tänne, ja ehkä se  parin vuoden sisään voisi olla mahdollistakin. Juuri teräskielisen fingerstyle-soittajat voisivat olla yksi sektori ihan vuosittaisena elementtinä. Yksi mahdollisuus olisi se, että festivaalilla olisi toinenkin tuottaja, joka tekisi kevyemmän musiikin tapahtuman esimerkiksi Pakkahuoneelle.

Myöskään sähkökitaristien kutsuminen ei kuulu ”ei-listalle”, jos he vain palvelevat festivaalin henkeä.
- Varsinaisia lankkukitaristeja en ole ollut kovin innostunut tänne ottamaan, mutta toki näkisin täälläkin mielellään Steve Vain, Joe Satrianin tai John Scofieldin kaltaisia soittajia. Ohjelmistoa laajentamalla varmaan saataisiin näitä eri musiikinlajien keinotekoisia raja-aitojakin kaadettua, eli myös kevyen musiikin ihmisiä tulemaan klassisen kitaran konsertteihin – sehän se ongelma usein on, eikä päinvastoin, Tolvanen muistuttaa.

www.tampereguitarfestival.com

 

Vaikuttiko juttu kiinnostavalta? Samaa aihepiiriä käsitteleviä, laajempia artikkeleita löydät painetusta Riffi-lehdestä.
Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta, www.lehtiluukku.fi/lehdet/riffi