Sirpaloituva yhteisöllisyys

Hendrixin ainoa vierailu Suomessa 50 vuotta sitten, ensimmäinen Ruisrock kesällä 1970, tai samana vuonna ensimmäisenä rock-yhtyeenä Olympia-stadionilla vieraillen Rolling Stonesin keikka ovat olleet vahvasti yhteisöllisiä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta voimistavia tapahtumia, joihin osallistuneet muistelevat niitä yhä edelleen.

Vielä 80-luvulla isojen artistien vierailut Suomessa olivat verraten harvinaisia ja niiden voima riitti yhdistämään ihmisjoukkoja. Se ilmeni jo ennen keikkaa. Ennakkotietoa saatiin niukasti ja tulevan konsertin ohjelmistoa, bändin kokoonpanoa ja muita tärkeitä asioita spekuloitiin siellä täällä. Lippuja jonotettiin ennen myynnin alkamista Kolmen Sepän patsaalla yli yön tai ainakin aamuvarhaisesta.

Konserteissa tunnelmat vaihtelivat, mutta melko usein jälkipuheiden aiheeksi nousi suomalaisten kyvyttömyys elää mukana – jäyhä pohjoinen kansa ei laulanut artistin mukana, ei jorannut ja vaisut kättentaputuksetkin osuivat iskuille eivätkä takapotkuille.  
Silti koettuun palattiin vertaisryhmän kanssa vahvasti: mikä biisi jäi mieleen, mikä spiikki osoitti artistin olevan musikaalisuuden ohella myös yhteiskunnallisesti tiedostava, aikaansa seuraava tai ihan vaan humoristinen persoona. Olivatko valot upeat ja toimiko soundi sinne missä istuit…

•••

 

Näin alkaa päätoimittaja Lauri Paloposken pääkirjoitus Riffin printtinumerossa 5/2017, jossa kirjoitus on julkaistu kokonaisuudessaan lehden ilmestymispäivänä 11. lokakuuta 2017. Sieltä selviää sekin miten nostalgian lämmöstä päästään otsikon kuvaamaan nykyaikaan ja oliko ennen paremmin vaiko ihan päinvastoin…

Riffiä myyvät Lehtipisteet sekä luonnollisestikin hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan.

Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

11.10.2017
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy