Egoa vai perspektiiviä?

|
 

Hyvä lukija,tätä kirjoitettaessa on jo selvillä, että saat Riffin käsiisi valitettavasti luvattua ilmestymispäivää myöhemmin. Se ei ole mukavaa ja siksi pyydänkin omasta ja toimituksen puolesta anteeksi aikataulun venymistä.

Kasvu vaatii aina ajoittaista uudistumista, eikä se tapahdu välttämättä suinkaan kivuttomasti. Syyt myöhästymiseen ovat selvillä, mutta domino-efektin kulkua ei kyetty estämään. Kuluneen kevään aikana Riffin tuotantoa ja organisaatiota on uudistettu tai pikemminkin ajanmukaistettu oikein urakalla. Hyvätkään suunnitelmat eivät kuitenkaan aina toteudu helposti, ja yllätyksiä tulee vastaan. Voin vakuuttaa, että nykyaikainen tietotekniikka ei aina tunnu suoranaisesti helpottavan ihmisen elämää. Kun systeemi saatiin viimein toimituksen osalta pelaamaan, olikin vastassa painolaitoksen tietoverkon uudistus, minkä seurauksena myös painoaikatulu lipesi alkuperäisestä.

Operaatiot on kuitenkin nyt tehty ja toimituksen pelikuviot kunnossa, joten seuraavan lehtesi saat määräaikaan mennessä. Kiitos kärsivällisyydestä tähän saakka!

Kiitokset myös runsaasta osallistumisesta Riffi 1/98 olleeseen kyselyyn sekä palautteesta, jota olemme mielenkiinnolla jo peranneet ja perkaamme yhä. Joukossa oli runsaasti hyviä juttuvinkkejä, joita koetamme parhaamme mukaan toteuttaa aina kun se on mahdollista. Kehuja saimme roimasti, eikä kritiikkiäkään unohdettu antaa. Hyvä niin.

Erääseen kommenttiin haluaisin kuitenkin vastata. Viestissään lukija kehottaa meitä välttämään minä-muodon käyttöä tekstissä eli oman itsemme esiintuomista laitetestien yhteydessä. Olen tismalleen samaa mieltä.

Tietyissä asioissa on kuitenkin eduksi kokonaisuudelle, että myös kirjoittajan persoona on selvästi läsnä tekstissä. Onhan testin yhteydessä annettava arvio aina väistämättä jossakin määrin subjektiivinen mielipide, joka heijastaa yhden tai useamman yksilön kantaa tietyssä ympäristössä suoritettujen ja rajallisten kokeiden perusteella. Mitä asiallisemmat puitteet ja mitä kokeneempi arvioitsija on kyseessä, sen vähäisempi on tämän subjektiivisuuden vaikutus arvion pätevyyteen ja hyödyllisyyteen.

Vaikka jotkin asiat voidaan mitata ja niiden olemus voidaan varmistaa ehdottoman yksiselitteisesti, ei joitakin toisia asioita taas voi mitenkään irrottaa kokonaan testaajan persoonasta. Esimerkiksi kitaran kaulan mittasuhteet sopivat yhteen käteen, mutta eivät välttämättä toiseen, vaikka työn laatu ja materiaalit olisivat kuinka hyviä tahansa. Äänensärkijän etevyys on sekin varsin henkilökohtainen asia. Jos pedaalin perustekniikka on kunnossa, ei äänimaailmaan kuvaileminen ilman omien tuntemusten esilletuomista oikein onnistu. Ei siis varmastikaan haittaa, jos kirjoittaja käyttää vaikkapa ilmaisua "ainakin omiin hyppysiini..." tai "loi mielestäni uskottavan ajankuvan...".

Lukijalle jää silloin järkeilyni mukaan se kuva, että asia on syytä varmistaa vielä omin käsin ja korvin ennen mahdollisen ostopäätöksen tekoa. Ja sehän lienee oikein?

Sen kummempaan itsekorostukseen ei kirjoitusten sisällöllä ole tietoisesti pyritty eikä tulla pyrkimään. Jos jossakin yhteydessä on syntynyt toisenlainen vaikutelma, syy on ollut kömpelössä ilmaisussa tai lukijan omassa tulkinnassa.

Tähän numeroon olemme koonneet nipun monipuolista ja toivottavasti myös rentouttavaa kesälukemista sekä luonnollisesti rautaisannoksen pitkäkestoista hyötytietoa. Frankfurtin messut toivat päivänvaloon ennätysmäärän uusia vermeitä, joista saat läpileikkauksen messujutustamme. Näitä laitteita ja paljon muitakin tulemme poimimaan jatkossa testeihimme.

Rauno Niemisen tutkimukset paljastavat, että suomalaiset ovat olleet jo 40-luvulla hyvin perillä musiikkitekniikan merkityksestä. Jukka Laaksonen puolestaan pohtii, miten tekniikka palvelee itse tarkoitusta eli musiikki- tai äänielämyksen tuottamista ja välittämistä kuuntelijalle.

Testisosuus sisältää reilusti luettavaa niin kielisoitinten kuin MIDInkin ystäville, emmekä ole unohtaneet tallentimien ja äänentoistolaitteidenkaan parissa puuhastelevia.

Viihdy lehden parissa ja hellitä hetkeksi, kesä on vain talven välissä!

Lauri Paloposki,
päätoimittaja

p.s. tapaammehan syksyllä Music Non Stop -messuilla?

 Paluu