Arturia DrumBrute on analoginen rumpukone

Image

Arturia DrumBrute muistuttaa rumpukoneiden kulta-ajasta, joskin takalaidan USB-liitin kielii nykypäiväistä. Se on kuitenkin vain plussaa, sillä ne vanhan ajan herkutkin kyllä löytyvät koneesta. 

DrumBruten muistissa on 17 eri soundia, jotka on jaettu 12 kanavalle. Esimerkiksi marakassit ja tamburiini jakavat yhteisen kanavan, samoin kanttilyönti ja clave keskenään. Toistensa kanssa vuorottelevat myös rumpusetin kaksi tomia, joiden vaihtoehtoina samoja kanavia käyttävät matala ja korkea conga.
Toisaalta kahdella eriluonteisella bassarilla on sitten taas kummallakin ihan oma kanavansa.

Image

 

Joka kanavalla on oma painallusvoimakkuuden tunnistava painikkeensa. Niillä voi naputella kokoon pisimmällään 64 askeleen mittaisia rytmikuvioita, joita puolestaan mahtuu muistiin 64 kappaletta. Näistä patterneista voi puolestaan yhdistelemällä koostaa 13 kappaletta.

Perussoundien muokkaukseen on hieman erilaisia työkaluja eri instrumenteissa. Niukimmillaan tarjolla on voimakkuuden ohessa vain yksi muuttuja, joko sävy tai vire, mutta runsaimmillaaan yhtä soundia voi muovailla neljällä eri parametrilla – voimakkuuden lisäksi. 

DrumBruten rytmiseen tulkintaan voi vääntää kierrettä portaattomasti säätyvällä swing-potentiometrillä tai satunnaista heittoa aiheuttavalla Randomness-säätimellä.
Swing- sekä Randomness-säädöt voi kohdistaa joko johonkin yksittäiseen soittimeen tai yhtäaikaisesti koko settiin, mikä tarjoaa lisää mahdollisuuksia kekseliäälle kokeilijalle.

Lähtösoundin muokkaukseen puolestaan on resonoiva filtteri, jonka toiminnan voi valita joko ali- tai ylipäästösuotimeksi. Suotimen tehoksi ilmoitetaan on 12 desibeliä.

Image

Tietokoneeseen DrumBrute liitetään suoraan USB-kaapelilla, analogimaailmaan yhteydet luodaan 12 erillisen linjalähdön kautta, mikä antaa niiden lisänä olevan stereosumman rinnalle laajat mahdollisuudet työstää yksittäisiä soundeja ulkopuolisilla prosessoreilla.
Kuulokeliitäntöjä on kaksin kappalein, samalla syötöllä mutta erikokoisille plugeille.

Muiden laitteiden tahdistustakaan ei ole jätetty huomiotta, sillä DrumBruten voi synkata sekä MIDI-laitteisiin että MIDIä edeltäneen aikakauden pulssikelloon, tai vaihtoehtoisesti se voi myös antaa tahdin muille laitteille.

Eräs DrumBruten mielenkiintoisimmista ominaisuuksista on kyky polyrytmiikkaan, jossa viidelle eri soittimelle voi kullekin määritellä oman itsenäisen looppinsa. Jos ensimmäinen kertaa vaikkapa neljän askeleen pätkää, seuraava voi kiertää kuutta ja kolmas aloittaa alusta vaikkapa 12. askeleen jälkeen. Näin ne elävät omaa elämäänsä, mutta yhteinen uusi kierros starttaa aina 24 askeleen jälkeen. Kiintoisaa!


LisätiedotEM Nordic