Boss CP-1X – studiotason kompressiota pedaalissa

Image

Pedaalikompressorien markkinoille on tullut viime vuosina entistä hienostuneempia vaihtoehtoja. Nyt vuorossa on Boss, jonka edellisen kompressorin julkistamisesta onkin jonkin verran aikaa. Uutuus CP-1X on ulkonäöltään lähes täysin samanlainen kuin edeltäjänsä CS-3. Konepellin alla asiat tapahtuvat kuitenkin eri tavalla.

Boss CP-1X on monikanava-kompressori, joka perustuu valmistajan kaikista X-sarjan pedaaleista tuttuun MDP-prosessointiin. Tässä Multi-dimensional processing -teknologiassa pedaalin sisäinen prosessori analysoi paitsi sisään tulevaa soundia, myös soiton eri ulottuvuuksia. Lopputuloksena luvataan musikaalista ja luontevaa dynamiikan hallintaa ilman signaalin värittymistä.
Lisäksi uutuudessa on valmistajan mukaan se mainio piirre, että se toimii kaikenlaisten kitaroiden, myös akustisen kanssa.

 

Image

 

Boss CP-1X on varustettu 16 ledin mittarilla, joka ilmaisee kompression määrän. Itse säätimiä on neljä. Level vaikuttaa pedaalista ulos lähtevään ääneen, ja sillä voi kompensoida kompression laskemaa signaalitasoa. Attack säätää sen miten nopeasti kompressio nappaa signaalista kiinni, Ratio kompressiosuhteen ja Comp puolestaan signaalitason, jolla kompressio alkaa vaikuttaa. Kunkin näiden säätäminen vaikuttaa kuitenkin samalla useisiin toisiinsa linkittyneisiin parametreihin.

Boss CP-1X toimii yhdeksän voltin jännitteellä joko paristolla tai verkkolaitteella, mutta sisäinen kytkentä huolehtii käyttöjännitteen muuntamisesta 18 volttiin, mikä takaa peruspedaalia laajemman dynamiikan. Samoin kohinatason luvataan olevan erittäin alhainen.

Boss CP-1X on toteutettu bufferoidulla ohituskytkennällä, ja pedaalilla on viiden vuoden takuu.

Lisätiedot: Roland Suomi