Fender American Professional luo uudet standardit

Image

American Standard –kitaramallisto esiteltiin vuoden 1987 NAMM-messuilla, muutama vuosi sen jälkeen, kun Fenderin henkilökunta oli ostanut tuotemerkin CBS:ltä itselleen. American Std sai innostuneen vastaanoton ja petasi tien Fenderin uudelle nousulle. Nyt, 30 vuotta myöhemmin samaisilla messuilla yhtiö esitteli uuden American Professional –malliston, joka korvaa American Standardin.


Luonnollisesti Yhdysvalloissa valmistettava American Professional –mallisto tarjoaa uudistetut versiot paitsi Stratocasterista ja Telecasterista, myös epäsymmetrisistä Jaguar- ja Jazzmaster-klassikoista.
Perusjärkäleiden muotokieleen ei tietenkään ole koskettu, vaan uudistukset keskittyvät lähinnä elektroniikkaan sekä kaulan soitettavuuteen.
Jokainen näistä kitaroista toimitetaan niin ikään uudella Elite-laukulla, jonka suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomioita siihen, ettei soitin pääse vahingoittumaan oli kyse sitten kuljetuksesta tai varastoinnista.

 

Image

 

American Professional Stratocaster on saatavilla niin oikea- kuin vasenkätisillekin soittajille. Se tarjoaa Tim Shawn suunnittelemat uudet V-Mod –mikrofonit, joiden soundi on räätälöity erikseen kuhunkin asemaan erilaisia alnico-magneetteja hyödyntäen.
Soundin luvataan olevan paitsi voimakas, myös nyanssirikas. Mikrofonipuolta vahvistaa entisestään uusi treble bleed –kytkentä, jonka avulla volume-säädön lasku ei vie soundin yläkertaa mukanaan.
Kitara on saatavilla vanhaan tyyliin joko ruusupuu- tai vaahteraotelaudalla. Kaulan profiilia on kuitenkin tarkistettu hieman tuhdimmaksi, ”deep C”-profiiliin, jota valmistaja kuvailee modernin C- ja U-profiilin välimuodoksi.
Otelautaan taas on valittu kapea ja korkea nauhatyyppi venytysten helpottamiseksi. Oikeakätinen American Professional Stratocaster on saatavilla kolmisävyisellä Sienna Sunburst –värjäyksellä, mustana sekä Sonic Gray-, Antique Olive ja Olympic White –värein.
Vasenkätinen malli toimitetaan kolmisävyisenä Sunburstina, mustana tai Olympic White –värisenä.

American Professional Stratocaster HH Standard on suunnattu paksuja särösoundeja suosiville modernin rockin soittajille. Siinä on kaksi Tim Shawn suunnittelemaa ShawBucker-mikrofonia ja ruusupuinen otelauta.
HSS Standard –mallissa puolestaan on tallamikrofoniksi asennettu ShawBucker ja keski- ja kaula-asentoihin yksikelaiset V-Mod–mikrofonit. Tätä kitaraa tarjotaan ruusupuun ohella myös vaahteraotelaudalla.
Muuten kaksikon ominaisuudet ovat samat kuin American Professional Stratocasterissa. HH Standard on saatavilla kolmisävyisenä Sunburstina, mustana sekä Olympic White-, Sonic Gray- ja Antique Olive –väreissä. HSS Standardia saa näiden vaihtoehtojen lisäksi lisäksi Sienna Sunburst –värjäyksellä.

 

Image


Stratocaster-mallin tavoin American Professional Telecasterin voi hankkia oikea- tai vasenkätisenä. Ensimainittu tarjotaan ruusupuisella otelaudalla, jälkimmäinen vaahteraisella.
Kitarasta löytyy kaksi V-Mod –sarjan mikrofonia ja treble bleed –kytkentä. Uudistetussa tallassa on kolme kompensoitua messinkipalaa, ja kaulaprofiili ja otelaudan nauhoitus on Stratocasterin kaltainen.
Oikeakätisen version väripaletti kattaa kaksi- ja kolmisävyisen Sunburstin sekä Olympic White-, Natural-, Crimson Red Transparent-, Sonic Gray-, Butterscotch Blonde- ja Mystic Seafoam -värit.
Vasenkätisille tarjotaan vaihtoehdoiksi kolmisävyinen Sunburst, musta ja Butterscotch Blonde.

 

Image

 

Humbuckereihin mieltyneille Tele-soittajille vaihtoehtona löytyy American Professional Telecaster Deluxe ShawBucker, jossa siis on kaksi ShawBucker-mikrofonia. Tämäkin uutuus on saatavilla useassa eri värissä. Tässä kitarassa otelauta on vaahteraa.

 

Image

American Professional Jaguar ja Jazzmaster tarjotaan myös V-Mod –sarjan mikrofoneilla, ja niiden soundia näissä kitaroissa Fender kuvailee yhtä lailla voimakkaaksi kuin myös vintage-henkiseksi. Näistäkin malleista löytyvät edellämainitut kaulaan ja otelautanauhoihin liittyvät uudistukset sekä treble bleed –kytkentä.

 

Image

Jaguar- ja Jazzmaster-kitaroille olennaisen talla- ja vibrakoneiston kohdalla on otettu huomioon se, että kitaroiden vireen pitäisi säilyä kovassakin käsittelyssä.
Mustangista tutut tallapalat ovat messinkiä, ja niiden syvät urat auttavat kielten paikallaan pysymisessä. Uusitussa vibrakammessa taas on haettu paranneltua jäykkyyden säätömahdollisuutta.

Fender American Professional Jaguarissa otelaudan materiaali on ruusupuu ja väriskaalalta löytyy kolmisävyinen Sunburst, Olympic White, Sonic Gray ja Antique Olive.
Jazzmasterissa otelauta tarjotaan vaahterana, ja neljäs värivaihtoehto sille on Mystic Seaform.


Lisätiedot: Fender