Guild USA – uutta uusvanhaa

Image

Viime vuodet ovat merkinneet Guild-kitaroiden valmistuksessa uutta alkua, sillä perinteikäs kitaravalmistaja siirtyi Fenderiltä Cordoba Music Groupin omistukseen vuonna 2014. Samalla Yhdysvalloissa valmistettavien Guild-kitaroiden valmistus siirrettiin uuteen tehtaaseen Kaliforniassa.

NAMM-messuilla Guild esitteli uusia Yhdysvalloissa valmistettuja M- ja D-sarjan akustisia kitaroita, jotka kaikki toimitetaan vamistajan omalla laukulla, johon valmiiksi asennettu kostutin.
M-40 Troubadour on kevytrakenteinen konserttikokoinen kitara, joka menneillä vuosikymmenillä saavutti folk-väen suosion mallinimellä F-20. Uutuudessa on kokopuinen Sitkakuusi-kansi sekä kokopuiset sivut ja pohja afrikkalaisesta mahongista. Kaula on mahonkia ja otelauta ruusupuuta.
Pyöreäsointiseksi kuvailtu Guild-uutuus soveltuu erityisesti sormisoittoon ja kevyeen komppaukseen.
Guild M-40 on lakattu ohuella satiinivernissalla, mikä antaa puun hengittää ja soida.

Image

 

D-40 Traditional (pääkuvassa) puolestaan tekee kunniaa saman nimiselle Guild-klassikolle, ja onkin myös rakennettu samoin reseptein. Tässä tapauksessa kansi on korkealuokkaista sitkakuusta ja muu koppa on valmistettu afrikkalaisesta mahongista.
Kantta vahvistavat ohennetut Adirondack kuusesta veistetyt rimat, joiden valmistaja lupaa tuovan sointiin paitsii voimaa ja erottelevuutta, myös herkkyyttä.
Ruusupuuotelaudalla varustettu kaula puolestaan on tehty kolmesta palasta mahonkia ja pähkinäpuuta, ja se on kiinnitetty koppaan perinteisellä dovetail-liitoksella. Myös Guild D-40 Traditional toimitetaan kostuttimella varustetun Guild-laukun kanssa.

Image

Alkuperäinen Guild D-55 on ollut kantrisoittajien suosiossa. Nyt tämäkin klassikko tekee paluun uuden Guild-tehtaan toimesta. Kitaran kansi on AAA-luokan sitkakuusta, ja sivut ja pohja puolestaan on valmistettu Intian ruusupuusta.
Rimoitus ja kaulaliitos ovat samanlaiset kuin D-40 –mallissa, ja valmistaja lupaakin uusiopainoksen olevan kevyin versio D-55 -mallin historiassa.
Kaula on valmistettu mahongista, ja tässä tapauksessa otelauta on eebenpuuta. Tämä kitara on, Guild D-40 -mallin tavoin, lakattu nitroselluloosalla.

Kaikki kolme Guild USA -uutuusmallia ovat saatavilla väreissä Natural sekä Antique Sunburst.

Tällä hetkellä Guildin kitaroilla ei ole Suomessa maahantuojaa, mutta joskohan uutuuksille sellainen kohta löytyisi.

Lisätiedot: Guild Guitars