Korg Volca – FM-synteesiä polyfonisesti

Image

Korg Volca -malliston uusin lisäys on Volca FM, digitaalinen ja kolmiäänisesti soiva FM-syntikka, joka valmistajansa mukaan tuottaa jo klassikoiksi muodostuneet soundit nykypäivän tanssimusaan ja soittavan dj:n meininkiin sopivin twistein.

Mikä hauskinta, Korg kertoo, että Volcan käyttö ja soundien ruuvaus sujuu helposti, vaikka käyttäjä ei olisikaan perehtynyt yleisesti varsin kompleksisena pidetyn FM-synteesin perusteisiin.

Kun ensimmäiset FM-syntikat tuotiin markkinoille 1980-luvun alussa, ne ihastuttivat metallisesti kalskahtavilla ja terävillä soundeillaan, joita hyödynnettiin niin sähköpianomaailman raikasteina kuin synabassojenkin ruudittajina.
Tuon ajan johtotähti oli Yamahan DX7, joten on luontevaa että myös Korg Volca tarjoaa kuusi operaattoria ja 32 alogoritmia soundien moottoriksi. Yhtenevyys on viety jopa niin pitkälle, että Volca osaa lukea DX7:n SYS-EX/SYS-tiedostoja. 

 

Image

 

Esikuvan tapaan parametreja ei kuitenkaan tikuteta painonäppäimillä, vaan Korg on varustanut Volcan Modulator- ja Carrier-säätimillä, joiden taakse on jo valmiiksi niputettu useita kulloinkin tarkoituksenmukaisia parametrejä yhteisellä säätimellä muovattaviksi. 
Ekstrimistit voivat kuitenkin sukeltaa menun kautta myös yksittäisten parametrien kimppuun. Avuksi tähän toimitetaan soittimen mukana yksityiskohtainen parametrilistaus.

Soinnin mausteeksi Volcassa on oma chorus-efekti ja ilmaisun elävöittämiseen 16 askeleen sekvensseri, jolla voi automatisoida sävelkulkujen ohessa myös parametrien muutoksia.

Luuppitoiminnon avulla sekvensseri pyörittää samaa sekvenssiä katkeamatta ja siihen voi lisäillä lennossa uusia asioita soittimen omalla koskettimistolla ja säätimillä.
Volcan muistiin mahtuu kerrallaan 16 erilaista valmista sekvenssiä esimerkiksi keikalla esiin kaivettaviksi tai vaikkapa ideapankkina käytettäväksi.

Uuden Warp-toiminnon sekä eri kuvioiden Pattern Chain -ketjutuksen avulla sekvensserin rytmiikkaa ja kipaleen rakennetta voi muotoilla luovasti aina 256 askeleen mittaiseksi kokonaisuudeksi saakka.
Active Step -toiminnolla voi puolestaan loikkia jonkin jakson yli näppärästi.

Ensimmäisenä Volca sarjan soittimena FM-malli on myös varustettu arpeggio-automatiikalla. 

 

LisätiedotEM Nordic