Merkkipäiviä vietetään messuilla

Image

Image

Musikmessen puolella vietetään monia juhlavuosia. Trace Elliot täyttää 25 vuotta, Tama 40, ja  Gibson 120-vuotisine historioineen on sitten sieltä vanhimmasta päästä. Sen suuremman tasalukeman saavuttaa vain pianotehdas Petrof, jolle tulee 150 vuotta mittariin.

Gibsonista uutisoimme hiljattain, joten poimitaanpa nyt esiin erään kilpailijan yksittäinen soitinmalli, Fender Stratocaster, jolle tulee sopivasti täyteen tasan 60 vuotta. Eikä oikeastaan voi puhua yksittäisestä soitinmallista, sillä erilaisia variaatioita löytyy useita ja merkkivuoden kunniaksikin on tarjolla neljä erilaista syntymäpäiväpainosta. 
Niistä edullisin on Squier-versio vuoden 1954 Stratocasterista. Tämän perussoittimen hinta on 400 euron luokassa, kun taas pikkuisen enemmän pulittamalla hyppysiinsä saa Meksikossa rakennetun juhlamallin. Ja kun hintaa nostetaan muutaman satasen verran tuhannen euron yläpuolelle, pääsee käsiksi jo ehtaan amerikkalaiskitaraan. Kaikissa kolmessa on nykyaikainen, kahden ankkuriruuvin varaan nojaava vibrakampi, ja amerikkalaisvalmisteisessa jopa lukittavat virityskoneistot kuuluvat speksiin. Tässäpä onkin juhlavuoden kunniaksi rakennettu nykykolmikko, jossa soitinmallin kehityskaaren eri vaiheet sulautuvat toisiinsa.

Image

Se neljäs variaatio on kallein, ja kyseessä on Amerikassa rakennettu, mahdollisimman autenttinen uusiopainos alkuperäisestä vuosimallista 1954. Tosin sillä erotuksella, että kitarassa on ensiasennuksena viisipykäläinen mikrofonien valintakytkin ja se historiallisesti autenttinen kolmiasentoinen kytkin toimitetaan sitten pakkauksen mukana. Muilta osin kitaran pitäisi olla prikulleen kuin silloin ennen, ja varusteetkin ovat aivan kuten aikoinaan. Ostaja saa suorakaidekotelon mukana myös vibrakammen suojuksen, lyhyen johdon ja kapoisen hihnan asiaankuuluvine pehmiketyynyineen. Sekä tietysti sertifikaatit.
Tämän helmen mikrofonit on muuten rakennettu niin, että ensin tutkittiin ja dokumentoitiin neljän alkuperäisen soittimen mikrofonit ja sen jälkeen valmistettiin mahdollisimman tarkoin samankaltaiset, ja ne tietystikin koteloitiin kulmistaan pyöristetyillä kuorilla.

Mukavan pyöreä on soittimen kaulaprofiilikin, ja erityisesti muoto satulan kohdalla lavan tyvessä on hauskalla tavalla pulleahko verrattuna nykymalleihin. Harmi vaan, että tätä mallia valmistetaan vain 1954 kappaletta, eikä kuulemma yhtään enempää.

Jottei historia alkaisi liiaksi toistaa itseään, toi Fender näytille myös tulevaisuuden Stratocasterin, mallinimen tarkenteella 60th Anniversary Commemorative. Sen erikoisuutena on rungon taakse upotettu lokero, jossa on paikka eräänlaiselle piirikorttia muistuttavalle muovikaitaleelle. Ideana on, että mikrofonien ja elektroniikan keskinäiset kytkennät muuttuvat kulloisenkin kortin mukaan ja näin kitara muovautuu tilanteesta toiseen sopivaksi pelkästään korttia vaihtamalla, ilman juotostöitä.

Image

Tarjolla on tällä hetkellä kymmenen eri korttia aina perus-Stratocaster-kytkennöistä esimerkiksi Cutter-versioon, jossa master-volumen lisäksi käytössä onkin yksi diskanttia vaimentava potentiometri ja toinen bassojen leikkaukseen. Erilaisten mikrofoniyhdistelmien viljelyyn on sillekin oma korttinsa, joilla pääsee sitten käyttämään vaikka kaikkia kolmea mikkiä samanaikaisesti tai esimerkiksi laitimmaisia kaksikkona. Kitaran mukana toimitetaan kolme ensimmäistä korttia, lisää saa kun pulittaa noin 40 euroa kappaleelta.


Lisätiedot: Fender