Softube Console 1 MKII – miksaa tietokoneella fyysisesti

Image

Ruotsalainen Softube toi markkinoille kolmisen vuotta sitten Console 1 -ohjaimen, nyt on vuorossa päivitetty versio, Console 1 Mk II. 

Perinteisiä miksereitä käyttäneet tietävät, että näppituntuma fyysisiin säätimiin tuo miksaamiseen toisenlaisen otteen kuin ruudulla näkyvien parametrien säätö hiirellä. Kokonaiselle fyysiselle mikserille ei pienemmässä työpajassa ole kuitenkaan useinkaan tilaa, eikä sellaista usein salli myöskään budjetti.
Softuben ratkaisu on Console 1, fyysinen ohjain, jonka säätimet edustavat aina yhtä mikserikanavaa kerrallaan, ja jolla pääsee myös ruuvaamaan tietokoneessa myllääviä efekti-plugareita.

Valmistajan tiedotteessa kerrotaan, että MK II:n keskeiset perusominaisuudet ovat ennallaan, mutta teräskuoreen kootun laitteen mekaaninen rakenne on aiempaakin vankempi, tuntumaltaan jämäköiksi ja täsmällisiksi luonnehditut säätimet ja painokytkimet on tehty palvelemaan vuosia ammattikäytössä, ja lisäksi ohjaimessa käytetään uudenlaisia ja paremmin erottuvia ledejä. Ennenkaikkea päivitetty versio on kuitenkin hinnaltaan edeltäjäänsä edullisempi, kiitos tehostetun tuottannon.

Console 1 MkII:n mukana toimitetaan Solid State Logic SL 4000 E -mikserin virtuaaliversio, jonka kaikkiin kanavasäätimiin pääsee käsiksi ohjaimen fyysisillä namikoilla. Käyttäjä ei ole kuitenkaan sidottu vain tähän mallinnokseen, vaan virtuaalimikseriä voi kustomoida hankkimalla siihen oman makunsa mukaisia lisäosia plug-in-muodossa.
Mallinnettujen kanavalohkojen listalle esimerkkeinä kirjattuja nimikkeitä ovat Solid State Logic XL 9000 K-Series, British Class A sekä Summit Audio Grand Channel, ja Softubelta kerrotaan, että lisää on tulossa.
Uusissa versioissa on haettu autenttista toimintaa mallintamalla myös analogimaailmalle ominaisia sivuilmiöitä, kuten kohinaporttien saturoitumissäröä.

Erilaisia muokkausprosessoreita on julkaisun aikaan tarjolla yli 60, osa Softuben itsensä koodaamia, osa Universal Audion luomia. Listalta löytyy mallinnoksia, joiden esikuvina ovat olleet mm. Chandler Limitedin, Fairchildin, Teletronixin, Tube-Techin, sekä Abbey Road Studion laitteisto.

Lisätiedot: Soundtools