Frankfurt Prolight & Sound 2016 – toisen päivän satoa

Image

Prolight & Soundin toinen päivä alkoi aurinkoisesti eikä tunnelma iltaa kohden kertyneestä kevyestä pilvipeitteestä huolimatta laskenut edes ulkoalueilla, joille on järjestetty mm. liikkuvien esiintymislavojen, ulkokäyttöön tarkoitettujen suurnäyttöjen ja festariluokan PA-nippujen esittelypisteitä. Mikäs oli kuunnellessa kun systeemit vaihtuivat non-stoppina ja oleskella tarkeni paitahihasillaan.

Sisällä halleissa meininki oli lämmin ja innostava.

 

Image

Messuilla saa tietoa muutenkin kuin puskaradion välityksellä. Erilaisissa seminaaritilaisuuksissa järjestettyjen luentojen ja paneelikeskusteluiden ohessa näytteilleasettajat jakavat osastoillaan myös tuotemerkistä riippumatonta, yleispätevää informaatiota.

 

Image

Demot ja miniseminaarit tarjoavat samalla mukavia taidepausseja käytävillä tallustamiseen, kun esimerkiksi saksofonin erilaisten mikitystapojen vertailua varten tarvitaan paikalle tietysti myös pätevä fonisti, jolla on soundi- ja tyyliasiat hallussa. Ja nythän ne olivat.  

 

Image


Void tekee erilaisia kaiuttimia. Bryn Richards kertoo, miksi:
”Maailma on täynnä mustia laatikoita, joissa on erinomainen ääni, mutta jotka yleensä koetetaan asentaa huomaamattomasti jonnekin. Miksi kilpailla niiden kanssa? Me suunnittelemme kaiuttimia, jotka on tarkoitettu näkymään ja jollei nyt sitten vaikka tämä punainen sovi miljööseen, niin ei pulmaa – näitä saa kaikissa Pantonen värikartan sävyissä. Kerro värin koodi, niin kyllä järjestyy!

 

 

Image

  

Langatonta iPad-ohjausta totteleva RCF:n M-digimikseriperhe kiinnosti Frankfurtissa. Vahvistinmallinnuksien kaltaisia herkkuja sisältävät mikserit on suunniteltu pieniin puitteisiin bändeille, jotka miksaavat keikkansa itse.
Vakuuttavassa demoesityksessä uutuusmallilla äänitettiin livesoittoa ja -laulua, ja sen päälle vielä miksattiin tallenne yleisön edessä entistä mehukkaammaksi.

 

Image

Ilkka Hilden Audicolta kertoo, että uutta löytyy myös RCF:n kaiutinpuolelta, jossa line-array-mallistoon on lisätty uusi sarja sekä järeään päähän että kevyempään käyttöön.
Malliston pienin suppanen on nyt HDL 12 AS, joka sopii myös lennätettäväksi samassa nipussa kahdella 6,5-tuumaisella kartiolla ja diskanttiyksiköllä ladatun HDL 6A -yläkaapin kanssa.

 

Image

Vuosipäiväänsä viettää myös Eminence – 50 vuotta antaa perusteet kutsua kaiutinmerkkiä konkariksi.

 

Image

Timo Liski (kesk.) ja Ali Ahmaniemi (toinen vas.) vilauttivat kohtaamilleen suomalaiskollegoille juuri julkaisemaansa Wavetool-softaa, joka on teatterikäyttöön suunniteltu mikrofonisignaalien hallinta- ja seurantaohjelmisto. Logomon tapahtumajohtaja Janne Auvinen (toinen oik.) oli kaikkien läsnäolleiden tavoin ällikällä näkemästään ja kuulemastaan.

 

Image

Tämä on mahdollista vain messuilla. Kun seisoo Cadacin osastolla miksereiden keskellä, ovat SSL:n tiskit muutaman osaston päässä selän takana ja edessä aukeavat kolmen ison valmistajan standit. Soundcraftin ja Studerin pulpetit puolestaan löytyvät aivan naapurikorttelista.
Siitä vaan kokeilemaan ja vertailemaan, ja jos ei seuraavalla etapilla enää muista mitä edellisen osaston värkeistä löytyikään, niin aina voi palata käytävän yli tarkistamaan.  

Image

Eivätkä esimerkiksi Lawo, Roland, tai esimerkiksi Stagetec niin kaukana ole nekään, vaikka halli jo vaihtuukin niiden luo kävellessä. Kuvassa messuvieraita tutustumassa Riffissäkin käsiteltyyn Roland M5000 -mikseriin.

 

Image

Helsingin Kaupunginteatterin valosuunnittelijat Mika Ijäs (vas.) ja Kari Leppälä tykästyivät MA Lightingin spesialistin esittelemään upouuteen MA Network Switchiin, joka sinetöi valonohjausjärjestelmän takuuvarmasti toimivaksi. Ja mikä parasta, enää ei taiteilijan tarvitse heittäytyä nörtiksi voidakseen reitittää valonohjaukseen tarvittavaa dataverkkoa.

 

Image

Neutrik Xirium on nyt Pro ja jämerät kotelotkin kuin armeijan käyttöön suunniteltua kalustoa. Jorma Aarnio Noretron Komponenteilta esittelee järjestelmää, jota odotellaan Suomeen jo kesän kynnyksellä.
Peruskotelon voi kalustaa vastaanottamaan tai lähettämään, analogisin tai digitaalisin liitännöin, peruspiiskalla tai suuntaavalla lisäntennilla… Ja akkujen käyttöajaksi luvataan työmiehen päivää pitempää periodia kerrallaan, aina yhdellä latauksella. Palaamme teemaan tarkemmin messujen jälkeen.

Image

Neutrikin osastolla löytyivät myös uudet CAT-liittimet sekä 8-napainen XLR, jossa kulkee CAT-protokollan mukaisten viestien lisäksi käyttövirta laitteelle.

 

Image

Genelec tarjosi kakkukahvit Smart Active Monitoring -järjestelmän kymmenvuotisjuhlien kunniaksi. Kakkua kansainvälisille kutsuvieraille leikellessään Lars-Olof Janflod taisi ihmetellä muiden lailla, että niinkö se aika rientää…

Image

Kokonaan uudistettuun kaiutinsarjaan palaamme vielä erikseen.

 

Image

Audicon Pikku-Markku Tuominen päätti kurkata, mitä JB-Lightingin uunituoreen P7-heittimen sisuksista löytyy. Ja sieltähän löytyi kaikki mitä tarvitaan: cmy-värimiksauksella varustettu 270-wattinen ledivalonlähde ja huoliteltu optiikka kahdella gobokiekolla.

 

Image

 

Kolmoshallin pohjakerros on varattu valolle ja näyttämömekaniikalle. Segula on erikoistunut tunnelmallisiin valaisimiin joiden pitää näkyä, mutta jotka eivät saa varastaa huomiota.

 

Image

Area Four Industries on näyttömömekaniikkaan erikoistunut firma. Osastolla nostin hiijasi trussikehikkoa ylös alas samalla, kun nostin liikkui vaakasuunnassa omaa kaarevaa trussiaan pitkin. Tarpeistoa areenaluokan tapahtumiin. 

 

Image

Sokkia seinän täydeltä!
Ganter Griff on keskittynyt kapeaan mutta vaativaan sektoriin, jossa virheitä ei hyvitellä toteamalla ”Sori siitä”.

 

Image


Torvikaiutin tulee taas! Brittiläis-saksalais-kiinalainen Soundking ei suotta piilottele ratkaisuaan kotelon sisään.

 

Image

Lundahlin muuntajia markkinoidaan kunnon hippimeiningillä…

Image

Italialainen Spotlight on kehittää ledivastineita vanhan koulun näyttämövalaisimille. Saman 450-wattisen ledimoottorin nokkaan voi sovitella niin PC-, Fresnel- kuin profiiliheittimiä erilaisilla optiikoilla. Kuvassa 1200-wattista kaasupurkauslamppua vastaava, kylmänvalkoisella ledillä varustettuun seurantaheittimen on yhdistetty perinteinen värinvaihtaja.

 

Image


Jokunen firma oli valinnut osastonsa sijainnin Prolight & Soundin puolelta, vaikka tuotteisto olisi istunut suoraan Musikmessen profiiliin.
Esimerkiksi käy Makerhart, jonka nelikielistä soitinta muistuttavalla Eu-One-ohjaimella voi soittaa vaikka nyt sitten virtuaalista bassoa, ukuleleä, kitaran neljää ylintä kieltä…

Soitin valitaan tabletilta ja sitten vaan totutellaan otelaudan pintaan kiinnitetyn silikonikielen tuntumaan ja pikkauskädelle varatun liipasinlevyn naputteluun.
Tarvittaessa voi soitella ihan vaan yhdelläkin kielellä, Eu-One luo pyydettäessä sointuharmonian automaattisesti.

Image

Ja vekotin taittuu kivasti pakettiin, jotta sen voi sujauttaa kapsäkkiin reissuun lähdettäessä.

 

Image

Messuilla kiertää nykyisin melkoinen joukko yhden tai kahden miehen reportteripartioita keräämässä audiovisuaalista materiaalia joko perinteisen median välitettäväksi, tai esimerkiksi isojen ulkomaisten verkkokauppojen käyttöön.
Suunnittelija Markus Torvinen Palmerilta (Adam Hall) erään viestintäryhmän haastateltavana.

 

Image

Pitsalaatikoksi ehkä hieman iso, mutta postimyynnin vyörytyshän lisää pakettien jakelua. Tästäkö Kustille uusi menopeli?

 

Image

Prolight & Soundin käytössä tänä vuonna oleva Halli 5.0 tarjoaa valoa ja efektejä koko rahalla. Sekaan sukeltaa se ken tohtii…

Seuraavassa koosteessamme päästäänkin sitten jo tänään aukeavan Musikmessen tunnelmiin!

Ensimmäisen päivän tunnelmat löytyvät tämän linkin kautta.