Ashdown Head of Doom Geezer Butler Signature – jymäkästi, putkella tai ilman

Black Sabbathin basistina parhaiten tunnettu Geezer Butler on metallipiireissä arvostettu soittaja, jonka soittotyyliä kuvaillaan aaltoilevaksi, mutta silti taimissa pysyväksi.

Kun raskaan rockin pioneeriyhtye päätti jättää viime vuonna jäähyväiset The End -kiertueellaan, Geezer Butler halusi bassosoundin olevan aivan erityinen. Niinpä hänen pitkäaikainen teknikkonsa Terry Welty ja Ashdown suunnittelivat kokonaan uuden nupin valmistajan ABM-malliston pohjalta.

Ashdown Head of Doom Geezer Butler Signature tarjoaa 600-wattia (RMS) neljän ohmin kuormalle, ja siinä on kaksi Speakon-kaapeleilla toimivaa kaiutinliitäntää.

 


Koska vahvistin on suunnattu raskaan rockin äänenpaineisiin, takapaneelista löytyy slave-liitännät. Niistä slave-tuloon voidaan kytkeä toisen, master-vahvistimena toimivan H.O.D-nupin eristetyistä slave-instrumenttilähdöistä tuleva signaali.
Näin ollen yhden master-nupin perään voidaan kytkeä vaikka kolme nuppia kaappeineen, kuten esimerkiksi Geezer Butler teki oheisessa kaaviossa havainnollistettuna.

Ashdown Head of Doom on muutenkin toiminnoiltaan kiitettävän monipuolinen. Ensinnäkin sen tuloliitännän voi sovittaa sopivaksi passiivi- ja aktiivimikrofoneille.
Korkeaimpedanssinen vaihtoehto (3,9 megaohmia) on tarkoitettu passiivimikrofoneille ja matalaimpedanssinen (10 ohmia) aktiivimikrofoneille. Samoin tein voi valita painikkeella joko flat eq -asetuksen tai ennalta asetetun ”kirkkaan, mutta purevan” soundin.
Tulosignaalin tason säädössä auttaa VU-mittari, jonka tulisi käydä voimakkaimmissa kohdissa hieman punaisen puolella. 

Ashdown Head of Doom –nuppi mahdollistaa signaalin ajamisen puhtaana transistorietuasteen kautta tai sitten 12AX7–vetoisen putkivaihtoehdon kera särölle ryyditettynä. Tämä valinta tehdään Doom-painikkeella.
Valmistajan mukaan putken tuoma vivahde kuuluu lämpönä kun säädin on kello yhdeksän tienoilla, pienenä murona keskipäivän kohdalla, ja siitä eteenpäin yhä mittavampana särönä. Mikä kätevintä, ennalta säädetyn putkisoundin pystyy kytkemään päälle Ashdown 4 -jalkakytkimestä.

Ashdown Head of Doom on varustettu 9-alueisella ekvalisaattorilla, jossa on perinteiset bass-, middle- ja treble-säätimet sekä kolme graafista säädintä näiden alueiden kummassakin välissä. Jokainen säädin leikkaa tai korostaa omaa taajuuttaan 15 desibelin verran.
Eq:n käyttö on helpointa ottaa haltuun aloittamalla säätäminen perinteiseen tapaan kolmella pääsäätimellä. Jos Ashdown Head of Doomin soundi ei vielä näiden avulla asetu aivan haluttuun kuosiin, voi hienosäädön tehdä sitten tarkemmin graafisten liukujen avulla.
Toisaalta ekvalisaattorin pystyy ottamaan kytkennästä myös kokonaan pois omalla painikkeella tai jalkakytkimen avulla.
Jos taas haluaa todella jykevää alakertaa, se onnistuu Sub Harmonics –säädöllä. Se tuottaa yhden oktaavin lisää soitetun sävel alapuolelle, ja valmistajan mukaan jo pienikin annostelu riittää.

Ashdown Head of Doom Geezer Butler Signaturen etupaneelista löytyy lähtö myös viritysmittaria varten. Virityksen ajaksi vahvistimen voi lisäksi mykistää Mute-painikkeen avulla. Liitäntäpuoli näyttää muutenkin asialliselta, sillä DI-lähdön (valittavissa Pre-eq/Post-eq) lisäksi takapaneeli tarjoaa liitännän jalkakytkimelle, linjalähdön erilliselle päätevahvistimelle sekä efektilenkin jo mainittujen slave-liitäntöjen ohella.

Lisätiedot: Ashdown

 

12.12.2017
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy