EHX Battalion – basistin etuaste säröllä tai ilman

Kompressori ja säröpedaali ovat efektejä, jotka löytyvät usein myös basistien pedaalilaudasta. Electro-Harmonixin uutuus Battalion naittaa ne yhteen bassoesivahvistimen kanssa, ja löytyypä samasta paketista myös noise gate ja DI-lähtö.

EHX Battalionin säädinpaneelissa on kaksi jalkakytkintä. Bypass mahdollistaa vuorottelun efektoidun soundin ja bufferoidun ohituskytkennän välillä. Distortion-polkimella taas aktivoidaan säröpuoli.
Pedaalin tuloliitännän herkkyys on 2,2 megaohmia, ja se on varustettu -10 desibelin vaimennuksella siltä varalta, että soittimessa on aktiiviset tai muuten vain voimakkaat mikrofonit.
Heti signaalitien alussa on kompressori, jonka voi kytkeä päälle omalla painikkeellaan. Ainokainen säätö määrittää kompressio-suhteen.

EHX Battalion tarjoaa nelialueisen ekvalisaattorin, jossa kutakin taajuutta on mahdollista leikata tai korostaa. Kun säädin on keskikohdassa, ei vaikutusta ole.
Bass-säätö vaikuttaa nimellisesti alle 200 hertsin taajuuksiin, kun taas Lo Mid -säädön keskikohta on asetettu 280 hertsiin ja Hi Mid -säädön 750 hertsin kohdalle. Treble puolestaan vaikuttaa yli kahden kilohertsin taajuuksiin.

EHX Battalionin Drive-kytkimen takaa löytyy MOSFET-särökytkentä. Särön luonteen muokkaus käy varsinaisesti Tone- ja Drive-säätimillä, ja Blend-säädöllä määrätään särön ja puhtaan soinnin keskinäinen balanssi. Mitä enemmän säröytymistä halutaan, sitä enemmän kannattaa säätöä avata. Level taas määrää säröosaston uloslähtevän voimakkuuden.

EHX Battalion mahdollistaa säröefektin reitittämisen kolmella eri tavalla, jotka ovat valittavissa vipukytkimellä.
Pre-eq -vaihtoehdossa säröosasto asettuu heti pedaalin tuloliitännän tai kompression jälkeen, ja näin ekvalisaattorilla voidaan vaikuttaa paljon särön luonteeseen.
Post-eq -valinnalla säröefektin paikka taas on ekvalisaattorin jälkeen.
Dry-eq puolestaan mahdollistaa ns. dual channel- tai dual amp -tyylisen bassosoundin: tällöin vain blend-säätimelle tuleva puhdas sointi kulkee ekvalisaattorin läpi. Kahden eri soundin tuntua voi hakea sopivassa suhteessa joko juuri blend-säädöllä tai sitten säätämällä se maksimiasentoon ja käyttämällä efektin jalkakytkintä ”pseudo-efektin” tuottamiseen.

EHX Battalion tarjoaa vielä erillisen Volume-säädön, joka toimii koko pedaalin master-voimakkuutena.
Noise gate asettuu sekin kaiken prosessoinnin jälkeen, mutta sen tunnistin on kaikissa säröreitityksissä heti pedaalin sisääntulon perässä. Noise gaten kynnystason voi säätää portaattomasti. 

EHX Battalion tarjoaa kattavat lähtöpuolen liitännät.
Dry output -liitännästä voidaan soundi lähettää pedaalista täysin kuivana.
Output-lähtö (220 ohmia) puolestaan on tarkoitettu efektoidun tai bypass-signaalin lähettämiseen vahvistimelle, pedaaleille tai kuulokkeisiin.
Balansoitu XLR-lähtö puolestaan on varustettu omalla voimakkuussäädöllä ja bypass-painikkeella. Kun painike on pohjassa, signaali haaroitetaan pedaalin bypass-kytkimen jälkeen. Jos taas painike on ylhäällä, on balansoitu lähtösignaali täysin kuiva riippumatta siitä, onko signaalin muokkaus käytössä vai ei.

Kaiken tämän ohella Ground Lift -kytkin eli audiomaaton erotus XLR-lähdön osalta kuuluu tietysti kuvioon.

EHX Battalion toimii yhdeksän voltin verkkolaitteella, ja sellainen toimitetaan pedaalin mukana.

 

Lisätiedot:

• DLX Music

• Uraltone

 
 
06.06.2017
|
Timo Östman
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy