Sensory Percussion – sensori, ei triggeri!

|
Image

Sähkösoundien ohjaus akustisilla rummuilla on ollut mahdollista ennenkin, mutta milloinkaan se ei ole ollut näin musikaalista ja monipuolista.

 

Sunhouse Technologiesin kehittämä Sensory Percussion -systeemi perustuu rumpuihin kiinnitettäviin, tarkkoihin sensoreihin ja tietokoneohjelmaan, joka analysoi sensorista kulkeutuvan signaalin kertoen mihin kohtaan rumpua soittaja lyö ja miten. Sensory Percussionin käyttämiseen tarvitaan rumpujen lisäksi Mac- tai PC-tietokone sekä äänikortti, jossa on mikrofoniliitäntä jokaista sensoria kohden. Muita padeja tai moduuleita ei tarvita.

Image

 

Jotta sensori osaisi kuunnella rummusta lähteviä ääniä oikein, liimataan rumpukalvoon ensin pieni pyöreä metallitarra. Tämän jälkeen sensori ruuvataan tarran kohdalle rummun vanteeseen. Kohdistamista helpottamaan on sensoriin lisätty valo, joka tosin palaa vain silloin, kun sensori on kytkettynä phantom-jännitettä lähettävään äänikorttiin. Kun sensori on onnistuneesti kiinnitetty rumpuun, on vuorossa sensorin ”opettaminen” Sensory Percussion -ohjelmalle.

 

Kaikki kontrolliin

Sensory Percussion -ohjelmalla voi hallita samanaikaisesti neljää sensoria. Ohjelma tunnistaa jokaisesta rummusta hämmästyttävät kymmenen eri aluetta tai lyöntitekniikkaa, joita ovat center, edge, rimshot center, rimshot edge, cross stick, rim tip, rim shoulder, shell, damped sekä stickshot.

Image

(kuva aukeaa klikkaamalla isompana uuteen ikkunaan )

 

Näiden lisäksi bassorummun sensorin voi opettaa tunnistamaan esimerkiksi pedaalitekniikat open ja close. Jokaiseen kymmeneen alueeseen voi siis halutessaan laittaa eri samplen, jolloin neliosaisesta rumpusetistä saa jopa 40 eri soundia.

Samplejen hallitseminen ja muokkaaminen onnistuu kätevästi suoraan ohjelmassa. Myös samplejen pinoaminen päällekkäin ja peräkkäin samalle sensorille on mahdollista. 

Valmiiden samplejen muokkaukseen ohjelma tarjoaa useita hyviä ja käytännöllisiä työkaluja monialueisesta ekvalisaattorista dynamiikan hallintaan ja putkivahvistinsimulaatiosta kaikuihin ja viiveisiin saakka.

Kattavan ja päivittyvän samplekirjaston lisäksi myös omien samplejen lisääminen sampleriin on helppoa.

Sunhouse Technologies vie homman kuitenkin vielä vähän pidemmälle. Se, mikä erottaa Sensory Percussionin tavanomaisesta triggeri-systeemistä, on ainutlaatuinen Blend-ominaisuus, joka mahdollistaa samplejen saumattoman sekoittamisen siirryttäessä vaikkapa rummun keskeltä reunaa kohti. Lisäksi lyöntitavalla voi jatkuvasti ohjata lähes mitä tahansa ohjelmassa olevaa parametria, kuten vaikkapa äänenvoimakkuutta, panorointia, äänenkorkeutta tai jotakin määrättyä efektiä ja sen säätimiä.

Sensory Percussionin automaattinen cross-talkin esto toimii mainiosti. Jos silti tuntuu, että sensori poimii liian herkästi vierekkäisten rumpujen ääniä, voi thresholdia nostamalla päästä eroon virheellisistä liipaisuista. Viimeisenä keinona voi vielä käyttää Void-toimintoa, jonka avulla tunnistimen voi opettaa välttämään esimerkiksi jotain tiettyä rumpusetistä lähtevää soundia. Toki cross-talkia voi käyttää myös hyväkseen. Jättämällä sensoreiden välille hieman cross-talkia Sensory Percussion toimii kuten akustinen rumpusetti, jossa yhtä rumpua soittaessa muutkin rummut voivat soida samanaikaisesti.

Sensory Percussion -ohjelmalla voi soittaa samplejä sellaisenaan ja ohjata lähtevän audion suoraan äänikortin ulostulosta vaikkapa mikseriin. Ohjelma lähettää myös midi-dataa, minkä ansiosta sensoreilla voi soittaa esimerkiksi Ableton Liven Drum Rackia tai jotakin muuta soveliasta äänilähdettä. 

Jos taas käyttäjä haluaa äänittää Sensory Percussion -ohjelman audiota raitakohtaisesti suoraan toiseen DAW:iin, se onnistuu Sunhousen oman Audio Streamer -pluginin avulla, josta oli testin aikaan tosin saatavilla ainoastaan beta-versio.

Jos käyttää kahta ohjelmaa samanaikaisesti pc-koneessa, kannattaa kuitenkin varmistaa, että oman äänikortin ajurit tukevat niin kutsuttua multi client -ominaisuutta. Macilla ei moista huolta ole.

 

Yhteensopivuus erilaistenrumpujen kanssa

Sunhousen mukaan sensoreita voi kiinnittää käytännössä kaiken kokoisiin rumpuihin. Lisäksi sensorit toimivat mainiosti sekä tavallisen rumpukalvon että äänettömän mesh-kalvon kanssa. Normaalin rumpukalvon kanssa käytettäessä voi Sensory Percussionilla luoda erilaisia kerroksia akustisen äänen päälle, kun taas mesh-kalvolla voi täydellisesti keskittyä elektronisiin soundeihin. Huomasin kuitenkin, että sensorit reagoivat ehkä hieman herkemmin tavallisen rumpukalvon kanssa. 

Mesh-kalvoa virittäessä kannattaa lisäksi huomioida, että kalvo antaa rakenteensa vuoksi tavallista rumpukalvoa enemmän periksi, jolloin rummun vanne saattaa painua matalammalle kuin normaalia rumpukalvoa kiristäessä. Tällöin sensorin kiinnittäminen vanteeseen voi olla hankalampaa.

Havaitsin myös, että sensorit asettuvat parhaiten rumpuun, jossa on tavalliset prässivanteet tai korkeat puuvanteet. Tyypilliseen valuvanteeseen kiinnitettynä sensori osoittaa vähän alaviistoon ja ”stick saver” -vanteeseen kiinnitettynä vastaavasti yläviistoon. Vaikka Sensorin pitäisikin toimia vanteen mallista riippumatta, niin parhaimpaan lopputulokseen pääsee, kun sensori on vaakasuorassa kalvoon nähden.

Sensorit ovat kaikki samanlaisia, joten esimerkiksi virveli- ja bassorummulle ei ole omia mallejaan. 

Valitettavasti sensorit on suunniteltu käytettäväksi ainoastaan rumpuseteissä tyypillisten vanteiden kanssa, joten niitä ei voi kiinnittää esimerkiksi käsirumpuihin.

Sensory Percussion -tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Yhdysvalloissa. Eri määrän sensoreita sisältävien pakettien hinnat vaihtelevat 699 dollarista 1599 dollariin ja toivottavaa on, että myös joku kotimainen toimija huomaisi ottaa nämä tuotevalikoimaansa. Tällä hetkellä hankinta onnistuu vain suoraan Sunhousen kotisivuilta.

 

Sensory Percussion

Akustiseen rumpuun asennettava sensori

• kiinnitys rummun vanteeseen
• yksi malli, sopii kaikille rummuille
• tunnistaa kymmenen eri lyöntikohtaa/tapaa per rumpu
• triggaus säädettävissä monipuolisesti
• laaja ja päivittyvä samplekirjasto ja mahdollisuus käyttää omia sampleja
• toimii yhdessä Mac/pc-ohjelman kanssa

Lisätiedot: Sensory Percussion

•••

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 2/2018. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.