Fernandes Sustainer – ja se soi…

|
 

Fernandes Sustainerin ideana on tuottaa hallitun kierron kaltainen pitkitys sähkökitaran ääneen soittovoimakkuudesta riippumatta. Systeemin periaate on varsin yksinkertainen. Takamikrofoni poimii kielen värähtelyn, josta osa johdetaan soittimen rungon sisään piilotetun älypalikan kautta etumikrofoniin yhdistetylle driverille. Driveri siirtää sitten värähtelyn edelleen takaisin soivaan kieleen.Tuloksena on suljettu silmukka, joka soi kunnes muusikko väsyy tai paristo hyytyy. Kytkimellä voi vieläpä valita, kierrätetäänkö ääntä perussävelenä vai korostetaanko yläharmonisia tai sitten sekä että. Myös kierrätyksen vahvuus on säädettävissä omalla potikallaan.

Kovin yksityiskohtaisesti valmistaja ei keksintöään esittele, mutta kitaramikrofoniin verrattuna driver-yksikkö on kumminkin toiminnaltaan käänteinen magneetti-kela-paketti. Jos Sustainer kytketään pois päältä, etumikrofoni toimii tavallisen yksikelaisen tavoin. Driverissa on viisi leveätä napakappaletta (H- ja ylä-E-kielillä yhteinen) ja keloja lienee vastaava määrä. Käytännössä systeemi tunnistaa varsin tarkasti sekä sävelen että kielen, jolla ääni on soitettu. Vaikutus ohjautui täsmällisesti esimerkiksi D-kielen viitosnauhalta sormitettuun G-säveleen eikä juuri lainkaan viereiseen vapaaseen G-kieleen. Soinnillisesti systeemin tuottama kierto avautuu itsestään pienellä viiveellä, kunhan kielen vain antaa soida. Maukkaimmat tulokset saa kuitenkin pienellä sormivibraton hieronnalla, jolloin kierto liittyy mukaan luonnollisemmin vailla viivettä.

Sustainerin aktivoimiseen on oma minikytkimensä, jolla passiivitilan säädöt sekä mikrofonin valitsin ohittuvat samalla. Toiminnon päälläolosta kertova led on sijoitettu kitaran takakanteen katseilta syrjään, mutta onneksi lähtöjakkiin yhdistetty virtakytkin estää pahimmat unohdukset. Virran suhteen kapine on nimittäin melkoinen syöppö ja jatkuvassa käytössä saa pikalukittua paristokantta availla neljän - viiden tunnin välein.

Muutoin suunnittelijoita saa onnitella, sillä systeemi toimii mainiosti. Maltillisemmin annosteltuna sillä saa aikaan normaaleja pitkäsointeja tai puhtaita sointumattoja. Hanikan avaaminen ja siirtyminen säröytettyyn sointiin tuo mahdollisuuden imitoida E-Bow-soundeja, soittaa pitkiä legatolinjoja tai käyttää vaikkapa huiluääniä ja kampea melodian rakentamiseen. Myös pitkät voimasoinnut kuulostavat mehukkailta etenkin Harmonic-muodolla jatkettuina.

Kaikella on puolensa ja hyvällekin lääkkeelle tulee liika-annosten myötä immuuniksi. Harkiten käytettynä Sustainerin vaikutus on oivallinen, mutta jatkuva viljely käy puuduttavaksi ja saattaa lisäksi laiskistaa soittotekniikkaa.

Menetelmä asettaa vaatimuksia myös soittimelle. Vaikka AFR-80S-testikitaran vibrakoneisto edustikin laadukasta perinneosastoa, olisi vireen pitävä lukko tai rullatalla ehdottomasti paikallaan. Kammen täysipainoinen hyödyntäminen helpottuisi huomattavasti, eikä kielilukkojen usein kuihduttama runkopuiden sointi olisi tässä tapauksessa kovin merkittävä seikka. Fernandesin Sustainer on saatavilla kahdeksaan erilaiseen kitaraan, joiden joukossa on myös lukkovibroilla ja rullatalloilla varustettuja soittimia. Lisäksi satsin keskeiset osat voi ostaa erillisenä sarjana ja jopa neli- sekä viisikieliseen bassoon asennettuna.

Uskottavan feedbacksoinnin saavuttaminen maltillisilla voimakkuuksilla on aina ollut hankalaa tai jopa mahdotonta. Fernendesin patentilla tämä onnistuu vaikkapa luurikuuntelussa ja toiminta on helposti hallittavissa.

Fernandes AFR 80 S
Sustainerilla varustettu sähkökitara

Fax (09) 649 449

 Paluu lehteen