Värillä on väliä

|
Image
 

Olen silloin tällöin bongannut ”sitä täydellistä kitarasoundia” etsivien Stadian kitaransoiton opiskelijoiden kamppeista merkillisiä, kotitekoisen näköisiä säröpedaaleita, joiden alkuperää olen kysellyt. Vastaukset ovat johtaneet Oriveden Custom Soundsiin, joka näitä värkkejä on rakkaasta länsinaapuristamme kotimaahamme tuonut.

 

Nyt Custom Soundsilla on toimipiste myös Helsingin Herttoniemessä, joten Helsingin herratkin pääsevät kyseisiä tuotteita ja muita herkkuja helpommin kokeilemaan ja ostamaan. En voinut minäkään sivuuttaa tilaisuutta, joten tässä näitä tulee.

Testiin tuli neljä pientä metallilootaa, joiden väritys kulkee käsi kädessä nimien kanssa: Baby Pink Booster, Baby Blue OD, Dyna Red Distortion ja Pink Purple Fuzz. Nelikon kaikki askit liittyvät joko äänen särkemiseen tai sen vahvistamiseen.
Pedaaleiden ja säätöjen nimet vaikuttavat aivan käsinkirjoitetuilta ja vasemmassa alakulmassa oleva valmistajan nimikin on perin mystinen: BJ/FE (BJF Electronics - Stockholm Sweden). Hyvin kotitekoisilta vaikuttavat nämä pelit, muuta ei voi sanoa.
BJF-pedaalit ovat käsintehtyjä ja jokainen yksilö on viritetty korvakuulolta ennen pajalta maailmalle lähettämistä. Valmistuksessa on käytetty kuulemma parhaita komponentteja ja niinpä näille pedaaleille luvataankin hulppea viiden vuoden takuu, seitsemän päivän rahat takaisin palautusoikeus ja tietenkin ainutlaatuisen musikaalinen soundi. Nämä purkit eivät muuten ole kopioita mistään klassikkomalleista, vaan valmistajansa alkuperäistuotoksia.

Virtaa BJF-pedaalit saavat joko yhdeksänvolttisesta paristosta tai verkkolaitteesta.
BJF:llä on myös muitakin pedaaleita, mutta näitä muita malleja saa vain erityistilauksesta, koska suosittujen säröjen valmistus vetää pienen pajan kapasiteetin jo tiukille. Siksi keskitymme tässäkin nimenomaan säröihin.

Baby Pink Booster

Aloitetaan miedosta päästä eli boostista. Ja Baby Pink onkin selkeä peli: tarjolla on yksi vanhanaikainen potikka, nimittäin gain. Sillä säädetään vahvistuksen voimakkuus sopivaksi ja polkukytkimellä napsaistaan peli päälle tai pois. Enimmillään vahvistus on 18 desibeliä, minkä luulisi riittävän kyllä ihan mihin vain.

Soundi säilyy Baby Pinkin käsittelyssä alkuperäiselle uskollisena ja homma toimii komeasti. Pedaalissa ei ole ns. true bypass -kytkentää, mutta hyvin suunniteltu bufferoitu lähtöaste pitää huolen soinnin kirkkauden säilymisestä.

 

Teksti: Jarmo Hynninen

Kuva: Pekka Väänänen

 

 

 

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 1/2004).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.