Lottaliina Pokkinen: Muusikon sopimusopas – Neuvottelutaidoilla pääsee pitkälle

Image

Pitkäaikainen Muusikkojen liiton juristi avaa yleistajuisesti neuvottelutaitojen merkityksestä niin keikkaliksan sopimistilanteessa kuin isommissakin tapauksissa. Parasta kirjassa on metodien hyödyllisyyden ulottuminen kenen tahansa arkielämään.

 

Suomalainen neuvottelukulttuuri on perinteisesti edustanut tilannetta, jossa omista poteroista huudetaan vaatimukset toiselle puolelle. Pokkisen suuri ahaa-elämys olikin ottaa positiivisuus ja rauhallisuus mukaan neuvottelupöytään. Sen myötä hän huomasi pärjäävänsä paljon paremmin. Se, mitä on meidän kulttuurissamme perinteisesti pidetty joko heikkoutena tai amerikkalaisena lipevyytenä, voikin olla kyky neuvotella. Hyviin keskustelutaitoihin ei kuulu huutaminen ja tiukat vaatimukset, joita juntataan läpi vain omasta näkökulmasta.

Image

Pokkisen teos kattaa alan tärkeimmät tilanteet, missä näitä taitoja voi käyttää. Pokkinen on ottanut tietokirjaansa mukaan myös liudan tunnettuja artisteja Apocalyptican Eicca Toppisesta Sunrise Avenuen Samu Haberiin. Nämä maailmalla monissa neuvottelupöydissä istuneet kovat luut jakavat vinkkejään sopimusviidakoista selviämiseen. Omista kokemuksistaan kertovat kymmenien vuosien kokemuksilla niin Michael Monroe, Kaija Koo tai vaikkapa Samuli Putro. Muusikoista ääneen pääsevät muun muassa lukemattomissa projekteissa olleet taiturit Sami Kuoppamäki ja Juho Viljanen, jotka molemmat ovat katsoneet pelikenttää myös Muusikkojen liiton tehtävien kautta. Jaettavaa ja näkemystä riittääkin. 

Kaikki nämä lukemattomat tarinat avaavat alan käytäntöjä ja ongelmatilanteita huomattavan konkreettisesti. Samalla se tekee lukukokemuksesta viihdyttävän kun ymmärtää, että kaikki ovat joutuneet näitä asioita pohtimaan. Päällimmäinen viesti on se, että asioista kannattaa ottaa selvää ja apua pitää osata pyytää. 

Muusikon sopimusopas saattaa uraansa aloittelevasta musikantista tuntua ikävän tylsältä levy-yhtiölöpinältä, joka ei kosketa harrastelijapelimannia. Tämmöinen mahdollinen ennakkoluuloisuus kannattaa haudata heti ja suhtautua kirjan antamaan tietoon yhtä tärkeänä kuin skaalojen opiskeluun tai tekniseen tietoisuuteen. Juuri aloittelija hyötyy kirjan antamista vinkeistä eniten. Toisaalta kirja avaa selkeäsanaisesti niin tekijänoikeudellisia kiemuroita, toiminimi- ja osakeyhtiöperusteita kuin keikka- ja levysopimusten neuvottelutilanteita. Näistä asioista Pokkinen pystyy pitkällä musiikkialan juristin kokemuksellaan neuvomaan ketä tahansa, myös pitkänlinjan ammattilaisia.

Muusikon sopimusoppaan pohjana on vuonna 2011 ilmestynyt kirja, joka on nyt saanut lisää lihaa luidensa ympärille. Ja asiahan ei vanhene! Päinvastoin. Uudet sukupolvet ovat ymmärtäneet neuvottelukykyjen tärkeyden jo tenavina, eikä vasta virheiden kautta. Sisäistäminen asioiden suhteen on jo aivan toisella tasolla kuin mitä se on ollut. 

Pokkisen kirjasta voivat silti hyötyä kaikki, iästä riippumatta. Neuvottelutaitoja kun tarvitaan yhtälailla peruskoulussa kuin vanhainkodissa. Itse olen saanut parhaimmat oivallukset Pokkisen tipseistä nimenomaan neuvotellessani ongelmatilanteissa vaikkapa hotellin respan kanssa. 

Lottaliina Pokkinen: Muusikon sopimusopas – Tietokirja muusikoille, laulajille, artisteille ja alasta haaveileville (Tietosanoma, 2020)