Electro-Harmonix Pulsar Nano – tremolo

|
Image

Pyörää ei kannata keksiä uudestaan, mutta kyllä sitä aina kehittää voi. Riffissä 4/2021 testasimme saksalaisen Okkon tremolopedaalia T3 kitaralle ja nyt vuorossa on amerikkalainen tulkinta samasta aiheesta, Electro-Harmonixin Pulsar Nano.

Taiteellinen päämäärä on sama, mutta toteutus­tavassa on eroa. Okkon toiminta perustuu optoelektroniikkaan, Pulsar puolestaan säätelee signaalin voimakkuutta operaatiovahvistimella. Pulsar on ollut EHX:n valikoimassa jo vuodesta 1979 ja sen uudistettu stereoversiokin 2007 alkaen. Tämä uusi Nano on pitkälti sama kuin vuoden 2007 edeltäjänsä, samannäköinenkin, mutta selvästi pienempi kooltaan ja yhdellä tärkeällä ominaisuudella täydennetty.

Image

Laitteen säätimistä kolme on samoja kuin aikaisemmassakin mallissa: Depth on signaalin leikkauksen määrä ja Rate nopeus. Tällä jälkimmäisellä on huima säätövara alkaen lähes huomaamattomasta 0,05 Hz:n huojumisesta aina 30 Hz:n nopeaan värinään asti. Haarukan yläpäätä lähestyttäessä toiminta onkin jo niin nopeaa, että sointi pätkäistään poikki välittömästi ja tremololla saa lyhyistäkin yksittäisistä äänistä katkonaista sätkätystä.

Kolmas pyöritettävä säädin, Shape, toimii yhteispelissä minikytkimellä valittavan aaltomuodon (sahalaita tai kanttiaalto) valitsimen kanssa. Shape muokkaa aallon symmetriaa ja antaa mukavia mahdollisuuksia efektin hienosäätöön. Okkossakin on tällainen. 

Koska tremolo on luonteeltaan signaalia aika paljonkin heikentävä ominaisuus, käyttökelpoiseksi muodostuu Pulsar Nanon uusi ominaisuus: Volume-säädin. Se on nimensä mukaisesti äänenvoimakkuuden säätö, mutta Nanossa se toimii enimmillään 12 desibeliä lisävahvistusta antavana boosterinakin, ja boostia voi käyttää sellaisenaankin.

Pedaali on rakennettu oikein tukevaan metallikoteloon, mutta virtajohdon liitännässä ei ole tukirengasta tai samanlaista lukkomutteria kuin tulo- ja lähtöjakeissa. 

Säätimet toimivat tasaisen tuntuisesti. Shapessa on tuntuva pysäytys kello 12 kohdalla ja olisivat voineet samanlaisen laittaa Depthiin klo 13 kohdalle, jossa modulaatiovaikutus alkaa.

Tulosignaali on aina monoa, mutta efektin saa ulos stereonakin.

 

Jotain outoa tässäkin on

Koko historiansa ajan Electro-Harmonix on rohkeasti sisällyttänyt pedaaleihinsa kummallisia ja harvoin käyttöön tulevia ominaisuuksiakin. Pulsar Nanon tapauksessa Depthin maksimi saavutetaan säätimen osoittaessa noin kello yhden aikaa ja siitä yli säädettäessä signaali rupeaa moduloimaan itseään. Kun tähän yhdistetään Raten nopeimmat asetukset, vatkaus muuttuu sattumanvaraisemmaksi ja soundi kuminauhamaiseksi rengasmoduloiduksi ponnahteluksi. Friikkaus-aspekti on siis tässäkin efektissä huomioitu.

Peruskäytössä maltillisemmilla asetuksilla Pulsar Nano on sitten omiaan vintagehenkisen sykkeen luomisessa, etenkin puhtaan kitarasoundin mausteena.

 

Electro-Harmonix Pulsar Nano

Tremolopedaali

• tremolon voimakkuuden ja nopeuden säätö
• tremolon muotona kanttiaalto tai saha-aalto, kummankin aallon symmetria muokattavissa
• + 12 dB.n lisävahvistus (boost)
• mono-tulo
• mono/stereolähtö, bufferoitu bypass-kytkentä
• toimii 9 V paristolla tai virtalähteellä
• hinta: 115 €

Lisätiedot:

• EM Nordic
• Custom Sounds
• Musacorner

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 3/2022. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.