Heddphone – mannaa korville

|
Image

Nyt tiedän millaisista asioista lottovoittajat voivat nautiskella.

Heddphone-kuulokkeet perustuvat samaan Air Motion Transformer -tekniikkaan, jota käytetään Hedd Audion studiomonitoreiden diskanttielementeissä. Rypytetty metallinauha reagoi magneettikentän muutoksiin puristumalla vuoroin tiukempaan pakettiin ja venymällä sitten jälleen suoremmaksi pinnaksi, jolloin jokainen yksittäinen sulkeutuva ja avautuva taitos toimii kuin pieni palje liikuttaen ilmaa. Kun nauha on kyllin pintava, se toimii kaiuttimena – tässä tapauk­sessa koko äänialueen toistavana elementtinä.

Valmistajan mukaan nauha liikkuu erittäin täsmällisesti ja nopeasti, niinpä äänenkin pitäisi olla pikkutarkkaa ja erottelevaa poikki koko toistoalueen.

 

Koon estetiikkaa

Suurikokoinen ja ulkoisesti aika kömpelöltä vaikuttava Heddphone istuu korville asetettuna yllättävän miellyttävästi, eikä verraten suuri paino tunnu mitenkään rasittavalta, kiitos hövelin pehmustuksen. Kumartuminen alimman levyhyllyn puoleen ei myöskään keikauta sankaa silmille tai saa luureja muuten valahtamaan.

Korvaa ympäröivän pehmukkeen sisäpuolelle jäävä alue on mukavan väljä ja tilaa jää myös korvalehden ympärille. Mallia ei ole suunniteltu työmatkailuun metrolla, joten ulkomitat ovat esteettinen makuasia, kun kerran käyttömukavuus on kuuntelun kannalta kunnossa.

Kangaspäinen Y-kaapeli liitetään äänilähteeseen isolla plugilla ja kumpaankin kuulokkeeseen nelinapaisella, lukittavalla mini-XLR-liittimellä. Olemukseltaan tämä hitusen kankeahko johto on samaa paria kuulokkeiden kanssa: hellyyttävällä tavalla kuin jostain menneiden vuosikymmenten hitec-katalookista.

 

Äänen juhlaa

Heddphonen rakenne on puoliavoin ja tuntu miellyttävän hengittävä sekä fyysisesti että äänen suhteen. Ainoa moite koskee kuulokekupin ulkopuolen metalliritelikköä, joka reagoi herkästi kopautukseen tai muuhun ulkoiseen mekaaniseen herätteeseen resonoimalla akustisesti. Musiikin soidessa ilmiö­tä ei juurikaan havaitse, mutta tauon tai hyvin hiljaisen äänen kohdalla kopautus johtoon, sankaan tai itse kuppiin heläyttää ilmoille selkeän kellomaisen sävelen. Testikuulokkeissa vasen ja oikea kuppi sattuivat soimaan melko tarkalleen kvartin etäisyydellä toisistaan, ja jokin vaimennus näille sivuäänille täydellistäisi kyllä Hedd Audion kuulokkeet.

Musiikin kuuntelun osalta parannuksia on nimittäin hyvin vaikeata keksiä. Ääni soi puhtaasti ja esimerkillisen selkeästi koko toistoalueella. Ensiluokkaisilta tallenteilta erottaa yksittäisten soitinten sävyjä siinä, missä aiemmin kuului vain yhtenäinen jousisektio. Vain hipi hiljaa korvaa kutkuttelemaan miksatut lyömäsoittimet – joista perushyvillä kuulokkeilla on saattanut aistia vain niiden yhteisen sykkeen – avautuvat nekin erillisten ja omanlaistensa klangien muodostamaksi rytmiseksi kudokseksi kaikkine vivahteineen. Kokeellisempaa akustista jazzia soittavan trion levyllä suurta roolia näyttelevät symbaalit ja erilaiset kellot kumahtavat, kilahtavat ja helähtävät syvemmin ja ilmeikkäämmin kuin olen tottunut ne kuulemaan.

Toisaalta syystä tai toisesta vaatimattomammaksi jääneen tai tehdyn äänitteen sointi ei Heddphonella kuunneltuna ylevöity laisinkaan – lattea pysyy latteana eikä eloton virkoa henkiin. Nykyäänitteille runsain mitoin kylvetyn särön häiritsevyys puolestaan nousee piinallisen selkeästi esiin Hedd­phonen kautta kuunneltaessa.

Hyvä sen sijaan saa lisäarvoa – mitä akustisemmasta musiikista on kyse ja mitä taidokkaammin äänite on tuotettu sitä merkittävämpi on Heddphonen tuoma nautinnon lisäulottuvuus.

 

Hedd Audio Heddphone

Stereokuulokkeet  

• avoin rakenne
• AMT-elementti (Hedd Audion VVT-tekniikka)
• toistoalue 10 Hz – 40 kHz
• herkkyys 87 dB SPL @ 1 mW
• nimellisimpedanssi 42 Ω
• tehovaatimus vahvistimelle: minimi 200 mW, suositeltu ≥1000 mW
• liitäntä Y-johdolla: 6,3 mm TRS-plugi / 2 × 4-piikkinen miniXLR
• paino 730 g
• hintaluokka ≈ 1700 €

Lisätiedot: Seastone Audio

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 3/2022. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.