Yousician GuitarTuna – onpas opettavainen viritin!

|
Image

Viritä kitara, opettele soinnut, harjoittele komppaamaan. GuitarTuna jelppaa.

Mobiililaitteessa toimiva GuitarTuna auttaa virittämään soittimen, mutta se osaa myös harjoituttaa sointu­otteita ja opastaa säestämään tuttuja lauluja. Erilaisten oppimispelien tavoin se suosii digilaitteiden intuitiiviseen täppäilyyn tottunutta. Asialla on helsinkiläinen Yousician, Aalto-yliopiston ajatushautomossa syntynyt, musiikinopetukseen erikoistunut teknologiayritys.

Viritystä tarkistettaessa tavoiteltu äänenkorkeus esitetään näytön keskellä pystyviivana, jonka vierellä viritettävä ääni väreilee kuin liehuva vana veneen perässä. Mitä epävireisempi on ääni, sitä kauemmas vana erkaantuu. Värikin vaihtuu punaiseksi, jos aivan pöpelikössä ollaan. Viritysruuvia kääntämällä liehuke koetetaan saada mahdollisimman yhtenäiseksi viivan kanssa. Toimii näinkin kyllä, vaikka en olekaan kokenut perinteisiä neulamittareita tai led-rivejäkään hankaliksi.

 

Image

-44 senttiä alavirettä A-kielellä… kiristä kieltä!

 

Kitaran sointuotteita harjoitellessa sointuvalikoimaa voi rajata vaikkapa sävellajin tai sormitusmuodon mukaisesti, vain kolmisoinnuin tai laajempina versioina. Voimasoinnutkin applikaatio hallitsee, eikä aina tarvita edes soitinta. 

Image

Sointuja opiskellessa voi valita itselleen sopivan haasteen.

 

Pelkkiä diagrammeja voi takoa päähänsä pelillä, jossa appi esittelyn jälkeen avaa näkyville useamman eri kaavion satunnaisessa järjestyksessä ja pelaajan täytyy täppäämällä osoittaa tunnistavansa mikä diagrammeista esittää pyydettyä sointua.

Hiljaisen kuvamerkkien opiskelun lisäksi akordeja voi opetella tunnistamaan myös kuulokuvan perusteella, GuitarTuna nimittäin osaa virtuaalikitarallaan soittaa otteet sormitusta vastaavin soundein. Säveltapailua kitaralle ominaisin klangein siis.

Ja toisinkin päin sujuu: applikaatio pyytää pelaajaa soittamaan tietyn soinnun ja hyväksyy suorituksen kuullessaan tyydyttävän suorituksen. Soinnun kaikkia ääniä ei tarvitse saada soimaan täydellisesti, mutta vääriä säveliä sisältävää tai kovin puutteelliseksi jäävää sointua tämä laadunvalvoja ei kelpuuta. Tätäkin peliä voi pelata taitotasonsa mukaisesti joko pelkkien soinnun nimien varassa tai niin että applikaatio näyttää soinnun diagrammin jo ennen soittoa.

Image

Kone pyytää ja ihminen soittaa. Vihreät kielet menivät oikein, mutta nuo harmaat jäivät suutareiksi…

 

Soinnuista lauluksi

GuitarTuna opettaa myös käyttämään opittuja sointuja säestämiseen eräänlaisen kitarakaraoken avulla. Valitaan pitkän pitkästä luettelosta jokin laulu ja applikaatio esittää sen sanat plus soinnut -periaatteella. Kokonainen kappale ei mahdu näyttöön kerralla, joten appi kuuntelee oppilaan soittoa ja rullaa näkymää etenemisen tahdissa. Kappaleet käynnistyvät soittajan aloittaessa ja mikäli jokin sointuvaihdos ottaa vähän ekstra-aikaa, applikaatio huomioi senkin odottamalla kunnes pelaaja pääsee taas kyytiin.

 

Image

Kävisikö vaikka James Taylor tai Carole King?
Entäs Sinatra, The Beatles, Janis Joplin, U2, Ed Sheeran…

 

Kompata voi yksinkertaistetulla tai alkuperäisellä soinnutuksella, eikä näiden välillä ole populaarimusiikissa aina niin suurta eroa. Mutta silloin kun on, joudutaan ratkomaan mikä yksinkertainen sointu edustaisi parhaiten sitä korvattavaa sointua. Yousician luovii tässäkin karikossa oikein onnistuneesti, vaikka aina on tulkinnavaraa ja makueroja siinä miten neliäänisen tai vielä laajemman soinnun luonne pelkistetään kolmen äänen kimpuksi.

Applikaatioon tallennetun ohjelmiston laajuus on hämmentävä. On ikivihreitä menneiltä vuosikymmeniltä ja uudempien aikojen hittejä genrestä kuin genrestä. Avainsana on kansainvälisyys, minkä ymmärtää kyllä: GuitarTunaa myydään kaikkialle maailmaan ja Yousicianilla on eri sovelluksilleen yli 20 miljoonaa käyttäjää. Suomipoppiin keskittymällä sellaisia ihmismääriä ei tavoitettaisi. Näin on hyvä.

 

Guitar Tuna

Opetusohjelma kitaristille

• kitaran ja basson viritysmittari
• sointujen ja sointusäestyksen opetus
• myynnissä App Storessa sekä Google Play Storessa

Lisätiedot: Yousician

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 3/2022. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.