Korg Minilogue XD – neliääninen analogisyntikka digitaalisin lisäominaisuuksin

Image

Korg Minilogue XD:n perustana on neliääninen analogisynteesi, jonka rinnalla on käytössä Prologuesta tuttu digitaalinen multi engine -koneisto. Stereofoninen digitaalinen efektiprosessori kuuluu sekin varusteluun.

Minilogue XD täyttää raon, joka jää Miniloguen ja Prologuen väliin. Sen kaksi analogista oskillaattoria tuottavat sahalaidan vaihtoehdoiksi kolmio- sekä kanttiaaltoa ja kummankin oktaaviala sekä hienoviritys voidaan säätää erikseen. Molemmilla oskillattoreilla on myös kantamalleista tuttu shape-säädin, jolla valittua perusaaltomuotoa voi muotoilla kompleksisempaan suuntaan.

Image

 

Analogisen sointimaailman laajentamiseksi Minilogue XD:ssä on kolmas oskillaattori, joka Prologuesta tuttu ns. digitaalinen Multi-Engine. Se sisältää monipuolisen kohinageneraattorin ohessa VPM- ja FM-synteesiin perustuvia aaltomuotoja, joita voi analogioskillattoreiden tapaan muokata shape-säätimellä. Multi-Engineen voi myös ladata laitteeseen omia aaltomuotojaan – samoin kuin omia efektiohjelmia – joiden ohjelmointiin tarvitaan Korgin Software Development Kit eli SDK-applikaatio.

Sekä Multi-Enginessä että digitaalinen efektilohkossa on varatty käyttäjälle 16 vapaata muistipaikkaa kummassakin.
Korg kuitenkin painottaa, että käytännössä SDK on suunniteltu ammattitason ohjelmoijille siinä missä muutkin avoimelle alustalle laaditut koodausalustat. Päätarkoituksena on avata innokkaille kehittäjille eli ns. komansille osapuolille mahdollisuus tuottaa soundiohjelmia, joita rivikäyttäjät voivat sitten harkintansa mukaan hankkia esimerkiksi valmiina kirjastopaketteina.

Tyypillisten modulaattoreiden lisäksi Minilogue XD:n soundien muokkaukseen on tarjolla uudistettu suodinosio.
37-koskettimen mittainen koskettimisto,  joystick-tyyppinen modulaatio-ohjain sekä 16 askeleen sekvensseri täydentävät soittimen.


Lisätiedot: EM Nordic